Az új doméneket ugrásra készen váró vállalatok közös, “alternatív gyökerek” című beadvány elkészítését fontolgatják, amellyel az internetes nevek és címek feletti teljhatalmat gyakorló szervezetet akarják rákényszeríteni az új domének kibocsátására.

Az ICANN közölte, hogy honlapjára kitette azt az értekezést, amelyben részletesen megindokolja, miért is lennének nagyon károsak az új TLD-k. Az ICANN elnöke, Stuart Lynn szerint a jelenlegi hivatalos

  • a kritikusok szerint megkövesedett és nehézkes — TLD eljárások stabil keretrendszert biztosítanak az internetes fejetlenség megelőzéséhez. Az elnök azzal vádolt meg egyes cégeket, hogy nem hivatalos TLD-rendszereket hoznak létre, hogy kikerüljenek az ICANN ellenőrzése alól. A vállalatoknak az ICANN-os lassúság miatti elégedetlenségének a jele, hogy az utóbbi időben valóban egyre-másra alakulnak alternatív TLD társaságokat támogató szövetségek. Márciusban a pasadenai New.net cég például húsz olyan névvégződést bocsátott ki, amely az elemzők szerint óriási zűrzavart okozhat majd a védjegyeiket védeni akaró vállalatok körében. A New.net honlapján olyan nyilatkozatot tett közzé, amely szerint az ICANN egyszerúűen nem akarta vállalni ezeknek a doméneknek felelősségét. Felszólítják az ICANN-t, hogy a jövőben szorítkozzon a pusztán technikai ügyek intézésére, és tartózkodjon a politikától. A szakértők szerint ez a mennyiség ugyan tényleg túlzás, de az is katasztrófához vezet, ha az ICANN hatalmát féltve megmakacsolja magát, és nem gyorsítja meg a TLD-k bevezetési eljárását.