Jövő héten dönt a Schlecht Csaba ellen indult nyomozás esetleges meghosszabbításáról a Legfőbb Ügyészség. A rendőrség szerint meg kellene hosszabbítani a június 9-én lejáró határidőt. Az indítvány a Fővárosi Főügyészségen keresztül tegnap érkezett meg a Legfőbb Ügyészségre.

A Fővárosi Főügyészség szerdán utasította el Schlecht panaszát, amelyet a gyanúsítás ellen nyújtott be. A vállalkozót adó- és társadalombiztosítási csalással, valamint csődbűntett elkövetésével gyanúsítják az úgynevezett Kaya Ibrahim-ügyben, és május 11-én vették bűnügyi nyilvántartásba. A férfi megtagadta a vallomást, és panaszt emelt. Ügyvédje szerint az adó- és társadalombiztosítási csalás tavaly elévült, a csődbűntett ügyében pedig a hatóságok feltételezésével ellentétben nem színlelt, hanem valóságos szerződésekről van szó.

Mint ismert: a vállalkozó összesen több mint egy tucat – korábban a Fidesz vezető tisztségviselői, tanácsadói, velük munkakapcsolatban álló szakértők által alapított – céget adott el a horvát Josip Totnak, illetve a török Kaya Ibrahimnak.

A Kaya Ibrahim-ügy a Centum Kft. eladásával kapcsolatos. A kft. egyike annak a több mint 10 cégnek, melyet egy napon, 1995. július 25-én adott el nagy tartozásokkal Schlecht Kaya Ibrahimnak, a Németországban élő török vendégmunkásnak. Õ ugyan azt állította, hogy nem vásárolt cégeket hazánkban, de az írásszakértő szerint valószínű, hogy a vitatott cégiratokon szereplő aláírások tőle származnak. A Josip Tot- ügyben megszűnt a nyomozás, mivel a rendőrség nem tudta azonosítani a vevőt, illetve vevőket, s felkutatásukra nem is látszott esély. Kiderült, hogy Josip Tot útlevelét ellopták, azzal ismeretlenek visszaéltek, a horvát férfi a cégeladások időpontjában nem járt Magyarországon.