Akár folyamatban lévő, kizárólagos ügyészségi nyomozati hatáskörbe tartozó ügyeket is megkaphat a tegnaptól működő Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A szervezett bűnözés ellen küzdő hivatal egyebek mellett országgyűlési képviselők, bírók, ügyészek, hivatásos rendőrök által vagy ellenük elkövetett ügyekben nyomozhat. De a szervezet feladata lesz az esetleges rendőrgyilkosságok felderítése is.

Titkosszolgálati eszközökkel is nyomozhat a szervezett bűnözés, a korrupció, gazdasági bűncselekmények felderítésére létrejött új szervezet, a tegnap óta működő Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A hivatalt, amely egyelőre tíz ügyésszel kezdte meg munkáját, a Fővárosi Főügyész helyettese, Vitéz Miklós irányítja.

A nyomozó hivatal országgyűlési képviselők, bírók, ügyészek, főosztályvezetőnél magasabb rangú hivatásos rendőrök által vagy ellenük elkövetett ügyekben is nyomozhat, sőt ennek a szervezetnek a feladata lesz az esetleges rendőrgyilkosságok felderítése is. Polt Péter legfőbb ügyész utasítása szerint a megkezdett ügyeket ott kell befejezni, ahol elkezdték. Kivéve, ha Polt, illetve helyettese, Belovics Ervin vagy a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályának vezetője másképpen nem rendelkezik.

A legfőbb ügyész korábban a Népszavának arról beszélt, azért van szükség arra, hogy az ügyészségi nyomozók titkosszolgálati eszközökkel nyomozhassanak, mert például egy korrupciós ügyben – ahol rendőrök vagy vám- és pénzügyőrök, az adóhivatal emberei az érintettek – helyesebb, ha nem a rendőrség végzi el ezt a munkát. – De vannak kizárólagos ügyészségi nyomozati hatáskörbe tartozó ügyek, amelyeknél indokolatlan egy másik szerv bevonása – tette hozzá.

Magyarországon egyébként több mint egy tucat szervezet gyűjthet vagy kezelhet, illetve kérhet titkos információkat. Ilyenek például a különböző titkosszolgálatok (Nemzetbiztonsági Hivatal, Információs Hivatal, Katonai Felderítő Hivatal, Katonai Biztonsági Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat), a rendőrség területi szervei, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, az ORFK Köztársasági Õrezrede, Készenléti Rendőrsége, a Rendőrség Különleges Szolgálata, a Határőrség Bűnügyi Felderítő Szolgálata, az ügyészség területi nyomozó hivatalai, a katonai ügyészségek, a vám- és pénzügyőrség területi szervei, központi járőrszolgálata, az APEH Bűnügyi Igazgatósága, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata.