A parlamenti pártok vezetői június 11-én, hétfőn egyeztetnek újra a köztársasági elnöknél az ombudsman-jelöléssel kapcsolatban – közölte egybehangzóan az MTI érdeklődésére Szent-Iványi István szabaddemokrata és Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető hétfőn.

A képviselőcsoportok illetékesei legutóbb május 29-én folytattak megbeszélést az országgyűlési biztosok jelölésével kapcsolatban, de akkor nem sikerült megegyezniük.

A Fidesz azt javasolta, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, valamint az adatvédelmi biztost ők jelöhessék, míg az ellenzék joga lenne az általános helyettesi és a kisebbségi biztos megnevezése.

Ezzel az MSZP és az SZDSZ akkor nem értett egyet, s a jelenlegi ombudsmanok újraválasztását javasolták.

A múlt heti egyeztetést követően a frakcióvezetők úgy nyilatkoztak, hogy június 5-én, kedden folytatják a tárgyalásokat.

Ennek módosítását a Fidesz és az MSZP kezdeményezte a köztársasági elnöknél, a két nagy párt megegyezésének szükségessége érdekében.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, az adatvédelmi biztosnak, továbbá a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosának hatéves mandátuma június 30-án jár le. Az ombudsman általános helyettesének posztja 2000 májusa, Polt Péter legfőbb ügyésszé választása óta betöltetlen.

Az ombudsmanok megválasztásához a képviselők kétharmadának támogatására van szükség.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a január 22-i hatpárti egyeztetésen arra kérte a parlamenti pártok képviselőit, hogy február végéig tegyenek egyeztetett javaslatot a négy tisztség betöltésére, de ez eddig nem történt meg.