Szlovákia aggodalmának adott hangot a készülő magyar státustörvény miatt kedden Pozsonyban a szlovák külügyminisztérium egyik főosztályának igazgatója, Ján Soth.A kétoldalú kapcsolatokért felelős külügyi főosztály igazgatója Dr. Boros Miklós pozsonyi magyar nagykövetnek tolmácsolta a szlovák véleményt, amely a külügyi szóvivő tájékoztatása szerint az eddig ismert “általános szlovák álláspont és aggodalom megismétlése volt.”

A szlovák fél “egészében és részleteiben” is alapos elemzés alá vette a készülő magyar jogszabályt, amelyről a hivatalos álláspont rövidesen várható kialakítása után közleményt tesz közzé – tájékoztatták a magyar nagykövetet.

A szlovák diplomata a keddi találkozón arról is érdeklődött, hogy hol tart jelenleg a státustörvény tervezetének parlamenti véleményezése, s vannak-e, lesznek-e a végleges jogszabályban jelentős módosulások.

Pozsonynak “nem érdeke a kérdés dramatizálása” – fogalmazott a szlovák külügyi szóvivő, aki szerint Szlovákiai a magyar féllel a szlovák-magyar alapszerződésben kínálkozó diplomáciai csatornákon keresztül kíván értekezni a státustörvényről.