Nagy a valószínűsége annak, hogy a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvénytervezetet a június 19-én esedékes végszavazáson kétharmados támogatással hagyja jóvá a parlament.

A korábban státustörvényként emlegetett jogszabályhoz benyújtott módosító indítványok döntő többségét szerdai ülésén támogatásáról biztosította az Országgyűlés külügyi bizottsága.

A szocialisták által javasolt kiegészítések, pontosítások java részét a kormány képviseletében jelen lévő Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke elfogadhatónak minősítette, s így megkapta a bizottság kormánypárti tagjainak támogatását is. A módosítások mindegyikére egyedül a szabad demokraták mondtak nemet, illetve tartózkodtak a szavazástól. Az SZDSZ már korábban kinyilvánította, hogy jelenlegi formájában nem támogatja a törvényt.

Kocsi László szocialista képviselő – aki az MSZP hiányzó kisebbségi szakértőjét, Tabajdi Csabát helyettesítette a bizottsági ülésen – a Népszava kérdésére azt mondta, hogy pártja valószínűleg igennel fog szavazni a módosításokkal “följavított” törvénytervezetre. A szocialisták számára meghatározó fontosságú kérdésekben sikerült kompromisszumra jutni: a jogszabály a szabad identitásvállalást tekinti a jogalanyiság kritériumának, kibővült a kedvezményezettek köre, a preambulum rögzíti a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) helyét és szerepét a nemzetpolitika alakításában.

További részletek az Origo cikkében