Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára cáfolta a Duna Televíziónak azt a hírét, amely szerint Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa megkésettnek és aggályosnak találja a státustörvényt. Németh Zsolt csütörtökön a Krónika című erdélyi lap érdeklődésére elmondta, hogy Verheugen nem nyilvánított véleményt a készülő státustörvényről.

  • Az a megjegyzés, hogy a főbiztos elkésettnek találja a státustörvényt, a tárgyalásokon nem hangzott el. A Duna Televízió tudósítója teljesen fikción alapuló információt közölt. Ebben a kérdésben nem keresett meg sem engem, sem Verheugen urat. A bővítési biztos egyébként kizárólag kérdezett, és nem minősített a tárgyalásokon. Az iránt érdeklődött, hogy a magyar kormánynak milyen megfontolásai vannak a státustörvénnyel kapcsolatban, én pedig tájékoztattam őt erről.

Tartózkodott attól, hogy bármilyen vonatkozásban állást foglaljon – fogalmazott a külügyi államtitkár.Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy nagyon nyugodt megbeszélést folytatott Günter Verheugennel. “Míg a korábbiakban nyugtalanabbul kérdeztek, most már teljesen kiegyensúlyozott és leülepedett volt a megbeszélés” – mondotta.

A Duna Televízió brüsszeli tudósítója arról számolt be, hogy az Európai Unió bővítési biztosa elkésettnek találta a státustörvény elfogadását. Günter Verheugen a hír szerint a Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárral folytatott megbeszéléseken leszögezte: a 90-es évek elején lett volna értelme a törvénynek, hiszen akkor az unió nem utolsó sorban a magyar panaszok hatására karolta fel a kisebbségek védelmének ügyét.

A híradás arra is kitért, hogy a bővítési biztos szerencsésebbnek találná, ha a magyar kormány az EU-keretek között próbálná meg orvosolni a határon túli magyarok problémáit. A tudósító tudni vélte, hogy az EU a migráció megfékezésére tett kísérlet helyett éppenséggel a kisebbségek Magyarországra költözésének bátorítását látja a törvényben.