Romano Prodi az Európai Bizottság elnöke egyetért az európai szintű adó bevezetésének ötletével, amellyel teljesen kiválthatók lennének a tagállamok éves költségvetési befizetései.

Az Európai Bizottság elnöke csatlakozott a belga, valamint a luxemburgi miniszterelnök, illetve kollégája, a költségvetési biztos javaslatához, hogy az unió vezessen be olyan európai szintű adót, amelyből finanszírozható lenne a költségvetés. Guy Verhofstadt, Jean-Claude Juncker és Michaele Schreyer szerint a költségvetési befizetések egy részét kiválthatná egy európai adó. Prodi még ennél is tovább ment, kijelentve, hogy a teljes költségvetést ilyen adóból kellene finanszírozni, mert így elkerülhetők lennének a befizetések meghatározását körülvevő konfliktusok a tagállamok között. Az elképzelés támogatói egyébként az ÁFÁ-t tartják erre a legmegfelelőbb adófajtának.
A két legnagyobb befizető állam azonban ellenzi az ötletet. A német pénzügyminiszter szóvivője kijelentette: teljes homály fedi, hogy milyen jogi megalapozottság alapján és milyen módon lehetne egy európai adót kivetni és beszedni.
Prodi azonban úgy véli, hogy amikor az unió jövőjéről gondolkodnak, akkor a pénzügyi reformok lehetőségét is mindig végig kell gondolni, és a 2004-es kormányközi konferencia alkalmas lehet a változtatások elfogadására.
Nagy-Britanniában, a másik legnagyobb befizető országban azonban igazi vihart kavart a választási kampány kellős közepén elhangzott javaslat. A vesztésre álló konzervatív párt vezére kijelentette, hogy Prodi felvetése is bizonyítja: az EU-t szuperállammá akarják átalakítani. Visszautasította az európai adó lehetőségét Robin Cook munkáspárti külügyminiszter is, mondván, az úgysem talál többségi támogatásra.