Néhány amerikai tudós felfedezte, hogy a hanghordozókhoz készülő másolásvédelmi megoldásokat rendkívül könnyen meg lehet kerülni, és kutatásuk eredményét szeretnék megosztani a nyilvánossággal is. A lemezkiadók szövetsége azonban ezt meg akarja akadályozni, ezért a kutatók pert indítanak szólásszabadság korlátozása címén.

Az USA zenei ipara 2000 végén versenyt hirdetett ki, melynek célja azon technológiák tesztelése volt, amelyekkel a jogvédett zenék illegális terjesztését kívánják megakadályozni. A versenyt lebonyolító Secure Digital Music Initiative (SDMI) elnevezésű szervezet számítástechnikai szakembereket hívott meg, hogy próbálják feltörni a másolásvédelmi megoldásokat. Emellett a RIAA (amerikai lemezkiadók szövetsége) és az SDMI megtiltotta a résztvevőknek, hogy a technológiák hiányosságait felfedjék.

A Princeton egyetemen dolgozó Edward Felten professzor által vezetett akadémikuscsoport hat védelmi technológiából ötöt sikeresen feltört. Eredményeiket idén áprilisban be is akarták mutatni egy konferencián, még mielőtt az SDMI megtiltotta volna a nyilatkozást.

A zeneipar az 1998-ban érvénybe léptetett digitális jogvédelmi törvényre, a Digital Millennium Copyright Act-re hivatkozva akarja titokban tartani a tudósok eredményeit. A törvény szerint ugyanis a szerzői jogokat védő technológiák kikerüléséről szóló információk publikálása bűncselekménynek számít.

A szólásszabadság érvényesítéséért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) nyújtotta be a keresetet a tudósok nevében, mivel szerintük a törvény sérti a szólásszabadság jogát és a tudomány szabadságát. A kutatók ugyanis egy teljesen törvényes kutatás eredményét szeretnék publikálni. Az EFF a RIAA-t, az SDMI-t, az USA Igazságügyi Minisztériumát és a másolásvédelmi technológiák egy részét kifejlesztő Verance vállalatot ellen indított eljárást. A szervezet azt kívánja elérni, hogy a tudósok szabadon publikálhassák kutatási eredményeiket, valamint módosítani akarja a digitális jogvédelmi törvényeket is.