Összesen 537 kártérítési per folyik magyar bíróságok ellen. Tavaly 69 ilyen ügyben született ítélet, és a felperesek a legtöbbször elvesztették a pereket.

Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalvezetője az [origo]-nak elmondta, sok kártérítési per indul bíróságok ellen, de az alperesek ritkán vesztik el ezeket a pereket. A tavaly lezárult 69 perből nem tudta Zanathy megmondani, hogy hányat vesztettek el a bíróságok. Annyit azonban elmondott, hogy tavaly összesen 12,6 millió forint kártérítést kellett fizetniük. Ez körülbelül négy-öt vesztes pert jelenthet, mert az összes folyamatban lévő, 537 ügyben másfél milliárdot követelnek a bíróságoktól kártérítés címén, és ez azt jelenti, hogy az átlagos követelés 2,8 millió forint perenként.

Általában két ok miatt követelnek kártérítést bíróságoktól. Sokan azért perlik a bíróságokat, mert úgy vélik, ésszerűtlenül hosszú ideig húzzák a pereket, évek múltán sincs ítélet az ügyükben. A másik jellemző vád a bíróságokkal szemben, hogy a bírósági végrehajtók túl lassan lépnek fel az adósok ellen, ezért a hitelezőknek a végrehajtás idejére már semmi sem jut követelésük megtérítésére. Zanathy szerint a kártérítést követelők felkészületlenségét és elhamarkodottságát jellemzi, hogy 90%-uk ügyvéd nélkül kezdi el perelni a bíróságokat.