Juhász Endre főtárgyaló szerint 50 százaléknál is kevesebb az esély arra, hogy a csatlakozási tárgyalások jövő héten rendezendő külügyminiszteri fordulóján sikerül ideiglenesen lezárni a két legfontosabb témakört: munkaerő és a tőke szabad áramlásával kapcsolatos fejezeteket.

Az Európai Bizottság részéről még nem érkezett válasz a két fejezettel kapcsolatos magyar javaslatokra. Az EB egyik tisztviselőjének magánvéleménye azonban az, hogy ezek a magyar “túlérzékenység” és “imázsprobléma” megnyilvánulásai.

Juhász szerint habár van “reális esély” a fejezetek félretételére egy hét múlva, de ez nem nagyon valószínű. Magyarország mindkét területen jó tárgyalási alapnak tekinti és bizonyos feltételekkel hajlandó elfogadni a tizenötök álláspontját. Azonban az is tény, hogy a tizenötöknek viszonylag kevés idejük maradt arra, hogy meghatározzák álláspontjukat a magyar javaslatokkal kapcsolatban a jövő hét elején tartandó külügyminiszteri fordulóig.

A munkaerő szabad áramlását illetően Magyarország két feltétellel hajlandó lenne elfogadni az EU közös álláspontját. Az egyik az, hogy a tagországok tegyenek nyilatkozatot arról, milyen nemzeti intézkedéseket kívánnak alkalmazni az átmeneti időszakban. A másik az, hogy ugyanebben az időszakban viszonossági alapon maga is a saját nemzeti szabályozását alkalmazhassa.