A munkaerőpiaci szervezet korszerűsítése keretében július 1-jével az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ Foglalkoztatási Hivatallá alakul át a foglalkoztatási törvény a Magyar Közlöny június 6-i számában megjelent módosítása szerint.

A Foglalkoztatási Hivatal veszi át a Gazdasági Minisztériumtól a munkaerőpiaci szervezet operatív irányítási feladatait. A munkaerőpiaci szervezet új elnevezése: Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A megyei munkaügyi központokat a korábban tervezettektől eltérően még nem váltják fel a regionális intézmények. Szakmai irányításukat viszont a Foglalkoztatási Hivatal végzi majd. Az országos hivatal fogja intézni a Gazdasági Minisztérium által hatáskörébe utalt, a Munkaerőpiaci Alappal kapcsolatos feladatokat.

Segítséget nyújt a megyei munkaügyi központok jogalkalmazó tevékenységéhez, összefogja a foglalkoztatási nyilvántartás korszerűsítését, a munkanélküliek ellátásával, a foglalkoztatási támogatásokkal, a munkaerőpiaci szolgáltatásokkal kapcsolatos módszertani, informatikai fejlesztéseket.

Ha első fokon a munkaügyi kirendeltség hoz határozatot, a másodfokot a munkaügyi központ jelenti, ha az első fokú határozatot a munkaügyi központ hozza, akkor a Foglalkoztatási Hivatal jelenti a másodfokot fellebbezésnél.

A törvénymódosítás elősegíti azt is, hogy a fiatalokat nagyobb arányban lehessen bevonni a munkaerőpiaci képzésbe, átképzésbe. Ennek értelmében azok is támogatást kaphatnak a munkaügyi központ által felajánlott vagy elfogadott képzéshez, akik az iskolai tanulmányokat követően még nem szereztek jogosultságot a munkanélküliek járadékára. Életkori határ a 25 év, felsőfokú végzettségnél a 30 év.

Ugyancsak igénybe vehetik ezt a támogatott képzést a gyermeküket gondozó, nevelő személyek. Ezt a lehetőséget csak a gyermek másfél éves kora után lehet igénybe venni, illetve a képzés időtartama hetente nem haladhatja meg a 20 órát, valamint a támogatásban részesülő kereső tevékenységet nem folytathat