Bűncselekmény hiányában az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz elsőrendű vádlottjának, Dudás István volt laktanyaparancsnoknak a felmentését kérte az emberiség elleni bűntett vádja alól ügyvédje kedden, a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt elmondott védőbeszédében.

A katonai ügyészség az 1956. október 20-án a mosonmagyaróvári határőrlaktanya előtti sortűz miatt emberiség elleni bűntettel vádolja Dudás István nyugállományú ezredest és három akkori sorkatonát.

A vádirat szerint Dudás István karjelzésére kezdődött el a legalább 50 halálos áldozatot követelő lövöldözés, amelyben részt vett a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott.

A tárgyaláson Dudás István ügyvédje háromórás, részletekbe menő védőbeszédében úgy vélekedett, hogy a laktanya több tisztje is a tömeg elé ment, hogy megállásra bírják. Ezt jelezhették felemelt karjukkal a tisztek, de mivel nem jártak sikerrel, karjukat leengedték. Ezt vélhették tűzparancsnak a tanúk.

A másodrendű vádlott ügyvédje, mivel az előző tárgyaláson az ügyész ejtette a vádat, az eljárás megszüntetését kérte védencével.