A román külügyminisztérium levelet küldött a magyar külügyminisztériumnak a készülő státustörvénnyel kapcsolatban, s a kapott válasz fényében teszi meg Románia a szükséges intézkedéseket – közölte szerdán Ghiorghi Prisacaru, a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Prisacaru azt követően tett rövid nyilatkozatot, hogy a román képviselőház és a szenátus külügyi bizottsága meghallgatta Mircea Geoana külügyminisztert.

A magyar külügyminisztériumnak küldött román levelet a külügyi bizottság elnöke bizalmasnak minősítette, és ezért arról részleteket nem közölt.

A kilátásba helyezett román intézkedések Prisacaru szerint azt szolgálják majd, hogy Románia megakadályozza az állampolgárai közötti diszkriminációt.

Radu Podgoreanu, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a miniszter meghallgatása után arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar státustörvény lehetővé teszi majd az Európai Unión kívüli munkaerő bejutását az unió munkaerőpiacára. Hozzátette, hogy nem tudja, miként viszonyul majd ehhez a helyzethez az Európai Unió.

A román fél kérésére már tartottak Budapesten magyar-román szakértői konzultációt a készülő státustörvénnyel kapcsolatban felmerült román kérdésekről. Magyar részről ezt követően a román észrevételek írásba foglalását kérték.

A román kormánypárt, a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) hétfőn kemény hangú állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát a készülő magyar státustörvény miatt. Adrian Nastase miniszterelnök, a PDSR elnöke úgy nyilatkozott, hogy az időközben felmerült új elemek bizonyítják: a státustörvény nem felel meg az európai normáknak, illetve nem a határon túli magyar közösség kulturális önazonosságának támogatását szolgálja, hanem gazdasági célokat követ.

A PDSR országos vezetősége különösen nyugtalan amiatt, hogy a státustörvény – megítélése szerint – “jóvátételi aktus” kíván lenni a trianoni megállapodásokkal szemben. A román nacionalista sajtó ennek fényében a státustörvényt az 1940-es második bécsi döntéssel állította párhuzamba, s olyan következtetésre jutott, hogy Magyarország most nem katonákkal akar román területeket meghódítani, hanem a magyar igazolvánnyal román állampolgárokat.

  • A magyar Külügyminisztériumba pénteken valóban megérkezett a román partner levele, a két külügyminiszter közötti megállapodás alapján azonban a magyar fél nem kíván a sajtón keresztül üzengetni – közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő szerdán az MTI érdeklődésére a parlament előtt lévő státustörvény-javaslatot érintő román levéllel kapcsolatban.

Ghiorghi Prisacaru, a román szenátus külügyi bizottságának elnöke a nap folyamán nyilatkozott arról, hogy a román külügyminisztérium levelet küldött a magyar külügyi tárcának a készülő státustörvénnyel kapcsolatban, s a kapott válasz fényében teszi meg Románia a szükséges intézkedéseket.

A bizottsági elnök azt követően tett rövid nyilatkozatot, hogy a képviselőház és a szenátus külügyi bizottsága meghallgatta Mircea Geoana külügyminisztert. A kilátásba helyezett román intézkedések Ghiorghi Prisacaru szerint azt szolgálják majd, hogy Románia megakadályozza az állampolgárai közötti diszkriminációt.

Horváth Gábor elmondta, a magyar fél, miután tanulmányozta a levelet, a konzultációk keretében és a már eddig nyújtott tájékoztatáson túlmenő információadás révén érdemben reagál a román felvetésekre.

Megjegyezte: előzetes értékelés szerint a román fél levele az eddig ismertetett általános és politikai jellegű állásponton túlmenően új elemeket nem tartalmaz.

A szóvivő egyúttal kifejezte a Külügyminisztérium meglepetését azzal kapcsolatban, hogy Martonyi János és román partnere, Mircea Geoana közelmúltbeli egyértelmű megállapodása ellenére román részről ismételten hivatalos szintekről a sajtón keresztül küldenek üzeneteket álláspontjukról, illetve már az érdemi magyar válasz lehetősége előtt az általuk fontolgatott lépésekről.