Hétfőn újra megkezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) az a büntetőper, amelynek harmadrendű vádlottja Lakatos András, gúnynevén Kisbandi, akit a sajtó gyakran “az alvilág bankára”-ként emleget. Az ügyészség 444 rendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással, továbbá közokirat-hamisítással vádol, és ez alapján a Büntető törvénykönyv szerint akár hét és fél éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az 1993-94-es bűncselekmények nyomán 1996-ban már egyszer megkezdődött a büntetőper, ám Lakatos ugyanezen év őszén az Egyesült Államokba távozott, így vele szemben felfüggesztették az eljárást.

Lakatos tavaly júniusban nemzetközi elfogató parancs nyomán kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően ez év februárjában szállították Magyarországra. Azóta előzetes letartóztatásban van.

Lakatos korábbi sajtónyilatkozataiban nem cáfolta, hogy a 90-es évek első felében legális keretek között pénzkölcsönzéssel is foglalkozott. Azt a feltételezést azonban határozottan visszautasította, hogy az alvilág 3 milliárd forintjával távozott volna 1996-ban az országból, és emiatt kezdődött volna meg a robbantásos, leszámolásos jellegű bűncselekmények sorozata. Kisbandi állítása szerint az orosz maffiózók fenyegetései elől menekült.

A hétfőn újrakezdődő, hatvádlottas büntetőperben azokat a bűncselekményeket vizsgálja a PKKB, amelyek alapján a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották Lakatos ellen.

A vádirat tartalmazza: 1993-94-ben a Maru-Trans Kft. hirdetést adott fel Romániában, mely szerint a cégtől 1200-3000 német márka ellenében nulla kilométeres Dácia személygépkocsikra lehet előfizetni. A megvásárolt autókat egy hónapon belül szállítja a cég.

Az eljárás eddigi adatai szerint részben a cég, részben egyes vádlottak az ügylet során hamis papírokat használtak, és még csak szándékukban sem állt a megrendelések teljesítése. A vádlottak több száz román állampolgárt károsítottak meg, összesen mintegy 38 millió forinttal.

Az ügy egyszer már megjárta a Fővárosi Bíróságot is, ahol tavaly októberben másodfokon hatályon kívül helyezték a PKKB augusztusi végzését, mert annak meghozatalára a büntetőeljárási törvénybe ütköző módon került sor. A Fővárosi Bíróság határozatában arra is felhívta a PKKB-t, hogy vizsgálja és rögzítse az ügyben az elévüléssel kapcsolatos összes adatot.

A hat vádlott közül kettő ismeretlen helyen tartózkodik és kétséges, hogy megjelenik-e a hétfői tárgyaláson, tudta meg az MTI.