Megkezdődik kedden a Fővárosi Bíróságon az a fővárosi önkormányzat által indított közigazgatási per, amelyben arról kell dönteni, jogszerűen vásárolta-e meg a BKV Rt. a hannoveri használt villamosokat.

A perben a fővárosi önkormányzat a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága határozatának jogi álláspontját vitatja.

A hannoveri villamosok ügye februárban feszültséget eredményezett a Budapestet irányító MSZP-SZDSZ koalícióban, miután a szocialisták a városházi ellenzék többségével együtt megszavazták a vásárlást.

Végül csak a két párt vezetőjének, Kovács Lászlónak és Demszky Gábornak – február végi megbeszélésükön – sikerült elsimítani az ellentéteket. Akkor a felek abban állapodtak meg, hogy tudomásul veszik a közbeszerzési döntőbizottság állásfoglalását a BKV Rt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás törvényességét illetően.

A közbeszerzési döntőbizottság márciusban elutasította Demszky Gábornak a BKV Rt. hannoveri villamosok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárása elleni panaszát.

A döntőbizottság azért utasította el a panaszt, mert a főpolgármester nem volt illetékes annak benyújtására, továbbá túllépte a jogorvoslatra nyitva álló határidőt.

Áprilisban a villamos-vásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán a Ganz Holding és a főpolgármester kérésére eljáró legfőbb ügyészhelyettes indítványát is elutasította a döntőbizottság.Atkári János főpolgármester-helyettes egy hónappal ezelőtt Demszky Gábor főpolgármester nevében azt nyilatkozta az MTI-nek: ez ugyanolyan elvi jellegű kérdés, mint a 4-es metró.

Májusban Vajda Pál főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: szeptembertől 44, jövő februártól pedig 22 hannoveri használt villamost állítanak forgalomba a fővárosban.

A napokban már megérkezett Budapestre két hannoveri villamos, melyek várhatóan éppen kedden kezdik meg próbaútjukat. A BKV Rt. összesen 68 használt villamost vásárolt 7,1 milliárd forintért.