A szocialista frakció Lenkovics Barnabást, Takács Albertet és Kaltenbach Jenőt támogatni fogja a keddi parlamenti ombudsmanválasztáson, Maczonkai Mihály megválasztását azonban nem szavazzák meg.

Az ellenzéki képviselőcsoport vezetőjének elmondása szerint Maczonkai Mihály adatvédelmi biztossá való jelölését szakmai okok miatt nem tudják elfogadni a szocialisták. Nagy Sándor az MSZP képviselőcsoportjának hétfői döntését ismertetve közölte azt is: nagyra értékeli, hogy az államfő az egyeztetések elmaradása okozta csapdából igyekezett kihúzni ezt a fontos közjogi intézményt azzal, hogy megtette jelölését.

Mint mondta, a köztársasági elnök ugyanakkor nehéz helyzetbe hozta őket azzal, hogy mindössze 24 órát hagyott számukra a tájékozódásra.

Nagy Sándor hangsúlyozta: az MSZP fontosnak tartja, hogy tovább működjön Magyarországon az ombudsmani jogintézmény.

Megjegyezte: ma is fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az eddig hivatalban lévő ombudsmanok újra választhatóak lettek volna.

A kormányoldal azonban Nagy Sándor szerint e téren hajthatatlan volt, így veszélybe került az országgyűlési biztosi intézmény. Ezért készek a szocialisták a kompromisszum megkötésére.

Az MSZP-frakció azt szeretné, ha a Ház egymás után szavazna a jelöltekről, először Kaltenbach Jenőről, majd sorrendben Takács Albertről, Lenkovics Barnabásról és Maczonkai Mihályról.

A frakcióvezető közölte, hogy a szocialisták megszavazzák a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényjavaslatot, azonban memorandumban rögzítik az előterjesztéssel kapcsolatos aggályaikat.

Az MSZP hétfői frakcióülésének vendége volt az Európai Parlament szocialista frakciójának helyettes vezetője, később pedig a párt miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter.

A koraeste folyamán kitűnt: a frakcióknak nem sikerült konszenzusra jutniuk az ombudsman-jelöltek megválasztása ügyében a házbizottság hétfő esti tanácskozásán.

Áder János, az Országgyűlés elnöke az ülést követően újságírók előtt nyilatkozva elmondta: az MSZP Maczonkai Mihály adatvédelmi biztos-jelölt megválasztását, a MIÉP pedig Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman újraválasztását ellenzi.

A házelnök közlése szerint az SZDSZ bejelentette: a frakció kizárólag Kaltenbach Jenő megválasztását támogatja, a többi szavazásban nem is hajlandó részt venni.

Áder János jelezte: szándékai szerint a jelöltekről a Ház két fordulóban szavaz majd. Először az általános ombudsman, majd a többi jelölt megválasztásáról döntenek a képviselők.

Áder János jelezte: szándékai szerint a jelöltekről a Ház legalább két fordulóban szavaz majd. Először az általános ombudsmanról döntenek a képviselők, és e szavazás ismeretében lehet eldönteni, hogy milyen további eljárási rendben szavaznak a másik három jelöltről.A házelnök emlékeztetett arra, hogy volt már példa – egy konszenzus nélkül előterjesztetett személyi javaslat esetében, az alkotmánybíró-választásnál -, hogy az egyik jelöltet megszavazta az Országgyűlés, a másik jelöltet viszont nem.

  • Azt gondolom, hogy miután hasonló szituációról van szó, tehát nincs teljes egyetértés a jelöltek személyét illetően, ezért indokolt a külön-külön való szavazás – mondta Áder János.

Megjegyezte: miután az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a négy személy közül az első, aki az egész intézményrendszert megjeleníti, ha róla sikerül eredményesen szavazni, az megmutatja, hogy megvan a bizalom a frakciók között.

Szólt arról, hogy mindhárom további személyről állást kell foglalnia az Országgyűlésnek, még akkor is, ha az egyik esetben tudják a végeredményt.

  • A 258 igen szavazat megszerzéséhez az MSZP szavazataira szükség van, így az MSZP állásfoglalásából, amennyiben ez nem módosul holnap reggelig, az következik, hogy az adatvédelmi biztos megválasztására nincsen esély – jelentette ki Áder János.

    Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a köztársasági elnök egy embert javasolt az adatvédelmi biztosi posztra, ezért egy újabb jelölési eljárást kell lefolytatni, ha sikertelen lesz a választás.Arra az újságírói kérdésre, miszerint “a kormánypártok forgatókönyve érvényesül, hogy ne legyen adatvédelmi biztos”, Áder János kijelentette: a kérdés felvetése is badarságnak tűnik számára, hiszen a személyi javaslatok között két olyan név is szerepel, akiket az MSZP megnevezett a jelölési eljárás során: Takács Albert és Kaltenbach Jenő. A kormánypártok által megjelölt két személy pedig nem került fel a jelöltlistára, mert a köztársasági elnök más neveket terjesztett elő, nem azokat, akiket a kormánypártok szívesen láttak volna ezeken a posztokon.

Vancsik Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese jelezte, hogy a frakcióban meg kell beszélni a szavazás módjára tett házelnöki javaslatot, és valószínűnek tartja, hogy “ebbe a variációba a szocialista frakció belemegy”.

Jelezte: a koalíciós pártok képviselői kijelentették: ha az általános ombudsmant megválasztják, úgy a másik két országgyűlési biztost, akiket az MSZP támogat, meg fogják szavazni.- Mi úgy gondoltuk, hogy amennyiben üressé válik az adatvédelmi biztosi hely, akkor – miután a köztársasági elnök személyi javaslatai között szóba került Korinek László neve, őt egy újabb jelölés során hajlandók vagyunk támogatni – mondta az MSZP-s politikus.