Magas rangú rendőrtisztek, ügyészek, ügyészségi nyomozók, ügyvédek és a büntetés-végrehajtás dolgozói is mentettek bűnözőket Székesfehérváron. Az ügyben többek között hivatali visszaélés és vesztegetés, bűnpártolás és államtitoksértés miatt indított nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A Népszava információi szerint a húsz gyanúsított közül öt személyt őrizetbe vettek. Úgy tudjuk, az eltussolni szándékozott büntetőügyek és a félrevezetett nyomozás Abu Mohamed jordániai állampolgár által vezetett bűnszervezethez kapcsolódik.

Az igazságszolgáltatásba épült bűnözői kör ügyében indított nyílt nyomozást tegnap a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal – jelentette be Polt Péter Legfőbb Ügyész és Orbán Péter altábornagy, országos rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatón. Eddig húsz személyt, köztük rendőröket – magas beosztásúakat is -, ügyészeket, ügyészségi nyomozókat, büntetés-végrehajtási alkalmazottakat, valamint ügyvédeket gyanúsítanak – államtitoksértéssel, hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, továbbá hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással – hangzott el.

Mikó Péter, a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara elnöke – aki részt vett a tegnapi akcióban – egyetlen székesfehérvári ügyvéd érintettségéről tud.

A gyanúsítottak közül többen már őrizetben vannak, kihallgatásuk, valamint a házkutatások folyamatosak, ezek fényében további őrizetbe vételek is várhatók.

Orbán Péter rendőrfőkapitány elmondta: operatív módon jutott a rendőrség tudomására, hogy rendőrök bűnözőket mentettek, félrevitték a nyomozásokat s mindehhez segítőik is akadtak. Ezt követően több hónapos, titkos adatgyűjtés kezdődött, majd tegnap hajnalban nagy erőkkel vonultak Székesfehérvárra, ahol kommandósok segítségével sikerült mindenkit elfogni. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal nyomozói már a szervezet júniusi megalakulása előtt is foglalkoztak az ügygyel. Tíz éve először fordul elő, hogy az igazságszolgáltatásba beszivárgott bűnözői kört sikerül felfedni. – Egy illúzióval szegényebbek, viszont egy eredménnyel gazdagabbak lettünk – fogalmazott a legfőbb ügyész a történtek kapcsán.