Tasnádi Péter perének keddi tárgyalásán elfogultságot jelentettek be védői a Pest Megyei Bíróság ellen, a PMB elnökének televíziós nyilatkozata miatt. A bírók továbbítják a kérelmet a legfőbb ügyészségnek. Az ezután folytatódó tárgyaláson több tanút és a másodrendű vádlottat hallgatták meg.

Tanúvallomásokkal folytatódott a nyolc súlyos bűncselekménnyel, köztük bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter büntetőpere kedden a Pest Megyei Bíróságon. A tárgyalás megkezdésekor Tasnádi Péter védői elfogultságot jelentettek be a Pest Megyei Bírósággal (PMB) szemben, melyben a legfőbb ügyésztől azt kérték, hogy indítványozza más bíróság kijelölését ebben az ügyben.

Szikinger István védőügyvéd elmondta: Szelényiné Roszik Erzsébet, a PMB elnöke az RTL Klub televízió ez év június 10-i, Akták című műsorában nyilatkozott Tasnádi Péter ügyével kapcsolatban. A PMB tanácselnöke nyilatkozatával súlyosan megsértette a tisztességes eljárás követelményét, és tényként állított be olyan dolgokat, amelyeknek megállapítása nem történt meg – közölte az ügyvéd. A tárgyalást vezető háromtagú tanács tagjai kijelentették: nem érzik magukat elfogultnak az ügyben. A tanács elnöke közölte: a tárgyalást folytatják és a bejelentést továbbítják a legfőbb ügyésznek.

A tárgyaláson lábtörése miatt nem tudott megjelenni az az ügyvéd, akit a vád szerint a másodrendű vádlott, Szentpéteri Lajos – Tasnádi Péter egyik embere – 1999. március közepén egy fővárosi étterem parkolójában súlyosan bántalmazott. Egy másik tanú, aki jelen volt ennél az esetnél, felismerni vélte az ügyvéd bántalmazóját a másodrendű vádlottban. A tanú elmondta: egy üzleti ebéd után éppen az ügyvéd autójába szálltak be hárman, amikor a sértettet megtámadta a mintegy két méter magas, rendkívül feltűnő kinézetű, izmos férfi.

Szentpéteri Lajos a szembesítéskor nem ismerte el a tanú által elmondottakat. Állította, sohasem látta a tanút, és nem vert meg senkit az említett időpontban. A tárgyalás egy másik tanúja, aki állítása szerint havonta többször is együtt ebédelt Tasnádi Péterrel a szóban forgó helyen, kijelentette: a sértettet nem látta az étteremben, és megjegyezte: Tasnádi Péter több emberrel is beszélt ott. Tasnádi viszont elismerte a tárgyaláson, hogy az adott napon valóban beszélgetett az étteremben az ügyvéddel, de senkit sem bujtott fel azzal, hogy bántalmazza őt vagy esetleg bárki mást. A bíróság a következő tárgyalást csütörtökön, a sértett ügyvéd meghallgatásával folytatja.