A három Benelux állam Európai alkotmányt és jogi személyiséggel felruházott uniót javasol. A soros EU-elnökséget júliustól betöltő Belgium az EU-adó bevezetésének kérdését már rövid távon napirendre tűzné.

A Benelux államok Európai alkotmányt, közvetlenül választott bizottsági elnököt és teljes jogalkotói szereppel felruházott Európai Parlamentet szeretnének. Az EU jövőjéről folytatott vita egyik hozzászólójaként a belga, a holland és a luxemburgi kormány közösen szállt síkra az unión belüli hatalmi jogosítványok pontos elhatárolása mellett is.

Az idei évet “nyílt eszmecsere és széles körű vita” jellemezné, amit a második szakaszban (200

  • 2003 folyamán) strukturált vita követne. Végül a harmadik szakaszban (2004-ben) egy rövid kormányközi konferencián szövegeznék meg az uniós alapszerződésekben szükséges módosításokat.

Az uniós elnökséget júliusban hat hónapra átvevő Belgium közelebbi és konkrétabb terveit is részletezte. Didier Reynders pénzügyminiszter kijelentette, hogy ismét napirendre kerül az energiaadó elé állított közös minimális előírások ügye. Reynders egyúttal az uniós adó bevezetésének korábbi ötletét is felkarolta, erről már a belga elnökség vezényletével megrendezendő első (júliusi) pénzügyminiszteri találkozón is vitát tartanak.