Az Európa Tanács miniszteri bizottságának soros elnöke szerdán a román küldöttség egyik tagjának kérdésére válaszolva nem volt hajlandó diszkriminatív jellegűként elítélni a magyar státustörvényt – értesült az MTI a strasbourgi törvényhozó testület ülésszakán résztvevő magyar küldöttségtől.
Ghiorghi Prisacaru román kormánypárti képviselő, a román küldöttség vezetője kérdéssel fordult a miniszteri bizottság soros elnökéhez, Ernst Walch liechtensteini külügyminiszterhez, nehezményezve, hogy az Országgyűlés által 2001. június 19-én elfogadott úgynevezett státustörvény – amely érinti a Magyarországgal szomszédos összes országot, kivéve Ausztriát – érvényesíti a területenkívüliség elvét, diszkriminatív és negatív hatással van a magyar kisebbség és az illető országok etnikai többségének viszonyára. A román képviselő provokatív kérdésében megfogalmazott állítás szerint a státustörvény ellentétes az európai emberjogi egyezmény jegyzőkönyvének 12. pontjával.
A miniszteri bizottság elnöke visszautasította, hogy részletesen válaszoljon a felvetett sok részkérdésre, ehelyett általános alapelvekre hívta fel a figyelmet. A nemzeti kisebbségek védelme közös teendő, az egész Európa Tanács feladata – állapította meg a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a kisebbségek védelme kiemelkedő fontosságú, amit a jószomszédiság szellemében és kölcsönös együttműködéssel kell megvalósítani.
A román képviselő megismételt kérdésére Ernst Walch újfent kifejtette, hogy a szöveg részletes elemzése nélkül lehetetlen véleményt formálni annak esetleges diszkriminatív természetéről. Ezután pedig szó szerint idézte a nemzeti kisebbségek védelméről született keretegyezményből azokat az alapelveket, amelyekre korábban hivatkozott.