Kedden reggel megszökött Olaszországban a 34 éves, perui származású Cesar Augusto Albirena Tena. A férfi egy kísérleti jelleggel bevezetett fogolyfigyelő szerkezetet viselt. Az elektronikus lábkarika a szökést nem tudja megakadályozni, csak azt a tényt jelzi, hogy a rab elhagyta a számára kijelölt tartózkodási területet – mondta a La Stampa olasz napilapnak Paolo Mancuso, a lábkarika-programot felügyelő büntetés-végrehajtási hivatal igazgatója.

A bokakötő folyamatosan rádióhullámokat bocsát ki. A lakásban lévő antenna pedig továbbítja a jeleket a rendőrség telefonvonalára. Ha a bűnöző kilép a házból, a rádiójelek megszakadnak, a központban megszólal a vészjelzés. A rabnak néhány másodperce van arra, hogy a berendezés oldalára odategye tenyerét, jelezve, csak véletlenül lépett ki a számára kijelölt tartózkodási területről.

Az olasz szenátus januárban adta jóváhagyását arra a kormányrendeletre, amely megoldást ígért a bűnözők kényszerű szabadlábra helyezésének problémájára. Többször is előfordult, hogy elítélteket ki kellett engedni, mert a perek elhúzódása miatt lejárt a börtönben tarthatóság időtartamára vonatkozó jogi határidő. Az elektronikus karkötő nemcsak az ő figyelésüket tette volna lehetővé, hanem azt is, hogy a túlzsúfolt börtönöket tehermentesítsék. A szenátusi döntés után kísérleti jelleggel kezdték alkalmazni a bokán lévő elektronikus jelzőt. Ma tizennyolc olaszországi elítélt hord ilyet Milánóban és Nápolyban.