A tagországok távközlési minisztereinek döntése értelmében a hosszú távú telefonhívások és az ISP-k fogyasztói adatokat tároló tevékenységének szabályozása a tagországok kormányainak kezében marad.

A bejelentés szerint korlátozott ideig meg lehet tartani a felhasználók adatait, ennek a limitált időtartamnak a meghatározását az egyes tagállamok kormányaira bízzák.
Nagy-Britannia közismerten a fogyasztói adatok mellett a telefonbeszélgetések tartalmának, és az e-maileknek az örökös megőrzése mellett kardoskodik. Az országok többségében a kérdéses időtartamot 2-7 hónap közötti időszakaszra korlátozzák; a mostani EU-s döntés értelmében az angolok törekvése is megvalósítható. A miniszterek határozata mögött az elemzők szerint az állhat, hogy így az EU letette a válláról azt a terhet, amit a törvényi kényszerítés, és a polgárok védelme közötti finom egyensúly megteremtése jelent. A tagországok távközlési vezetői közben nem tudtak megegyezni a kéretlen e-mailek kezelésnek, és más távközlési direktíváknak az ügyében, de októberben folytatják megbeszéléseiket.