A Fővárosi Bíróság (FB) jogerősen nyolc személy esetében helybenhagyta a múlt hét végén a Pesti Központi Kerületi Bíróságon előzetes letartóztatásba helyezett székesfehérvári rendőrök, ügyészek és magánszemélyek letartóztatásáról szóló végzéseket – tudatta Sándor Zsuzsa, a FB szóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a bíróság egy esetben – az ügyészségi nyomozó személyével kapcsolatban – nem látta megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, valamint az összebeszélés veszélyét, ezért ő a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy civilt, egy ügyvédet és egy magas rangú rendőrtisztet, pénteken pedig öt rendőrtisztet, egy ügyészt és egy ügyészségi nyomozót, míg a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa egy büntetés-végrehajtási tiszthelyettest helyezett előzetes letartóztatásba. Közülük kilencen fellebbeztek a döntés ellen.

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány múlt kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mintegy húsz személyt gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, köztük hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel az egyik megyeszékhelyen.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője még aznap megerősítette az MTI információját, hogy az említett megyeszékhely Székesfehérvár.

A szóvivő múlt szerdán tájékoztatott arról, hogy 11 gyanúsítottat őrizetbe vett a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Székesfehérváron. Az őrizetbe vettek között öt rendőr, egy volt rendőr, egy ügyész, egy ügyészségi nyomozó, egy büntetés-végrehajtási tiszthelyettes, egy ügyvéd, valamint egy, az előbbi körön kívül álló személy volt. Mind a tizenegy embert múlt péntekre előzetes letartóztatásba helyezték.

Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője akkor a távirati irodának beszámolt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezetteket a nyomozó hatóságok hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, különleges személyi adatokkal való visszaéléssel, illetve államtitoksértéssel gyanúsítják.

Mint mondta: a bíróság szökés, elrejtőzés, valamint összebeszélés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a letartóztatást.