Késeinek, de nem megkésettnek értékelte Mircea Geoana román külügyminiszter azt a levelet, amelyet a státustörvény kérdésében Martonyi János magyar külügyminisztertől kapott.

A román diplomácia vezetője azt követően nyilatkozott szombaton Lisszabonban a magyar külügyminiszter leveléről, hogy annak részleteit a román sajtó – a magyar közszolgálati rádió beszámolója alapján – nyilvánosságra hozta.
Geoana román újságíróknak elmondta, hogy a román vezetés június 7-én küldött levelet Budapestnek. A magyar válasz kései, mivel azután érkezett Bukarestbe, hogy a magyar Országgyűlés elfogadta a státustörvényt.
“Természetesen azt szerettük volna, ha ez a levél még a törvény elfogadása előtt érkezik, de mindenesetre így is jó, hogy megkaptuk,” fogalmazott Geoana.
A román külügyminiszter elmondta, hogy Martonyi levelében ismételten kifejtették a magyar álláspontot, de megfogalmazódott a két félnek az az egyetértése is, hogy a törvénnyel kapcsolatos problémákat a két ország közötti alapszerződés értelmében létrehozott kormányközi vegyes bizottság kisebbségi albizottságában vitassák meg.
“Jelenlegi álláspontunk mindaddig ugyanilyen határozott marad, amíg választ nem kapunk aggodalmainkra. Ugyanakkor ez nem kockáztathatja, vagy nem blokkolhatja le kétoldalú kapcsolatainkat, amelyeknek fejlődniük kell” – szögezte le a román külügyminiszter, aki szerint a státustörvény elfogadása után kialakult helyzet “szerencsétlen pillanatot” jelent.
Ugyanakkor derűlátását fogalmazta meg azt illetően, hogy folytatódhat Bukarest és Budapest összetett párbeszéde.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy elképzelhető-e az alapszerződés újratárgyalása, Geoana azt a véleményét fogalmazta meg, hogy ez “nem lenne sem reális, sem kívánatos opció”, mivel az alapszerződés fontos mindkét ország számára az Európai Unióba való integráció távlatában.
“A román-magyar kapcsolatok nem szenvedhetnek krónikusan a státustörvény miatt és olyan irányt sem vehetnek, amelyet sem mi, sem Magyarország nem szeretne” – szögezte le végezetül a román külügyminiszter.