Belgium tegnap vette át az uniós stafétabotot, azaz a soros elnöki tisztet Svédországtól, amely rendkívül sikeres hat hónapot tudhat maga mögött.

Hogy számíthatunk-e a svéd fél évhez hasonló látványos fordulatokra, az egyelőre még kérdéses, de nem is ez a lényeg. A csatlakozási tárgyalások folytatása, az euró bevezetése, illetve fogadtatása mindenképp színesebbé teszi majd a következő fél évet.

Bővítés, foglalkoztatás, környezetvédelem – hangzott a svéd elnökségi program három prioritása (vagy ahogy ők nevezték, a “három E”, a szavak angol megfelelőjének kezdőbetűi után). Habár a svédek mindhárom területre kiemelt figyelmet fordítottak, a legnagyobb alkudozások és a leglátványosabb eredmények a csatlakozási tárgyalásokon adódtak. A múlt heti főtárgyalói forduló után hatvanhatra emelkedett a svéd elnökség alatt ideiglenesen lezárt fejezetek száma. A legutóbbi tárgyaláson a tagjelöltek újabb hat témakört tehettek félre ideiglenesen: Szlovákia, Lettország és Málta a munkaerő szabad áramlása terén egyezett meg az uniós tizenötökkel, s a szlovákok lezárták a tőke szabad áramlásáról szóló joganyagfejezetet is. Litvánia maga mögött tudhatja a környezetvédelmi fejezetet, Románia pedig a halászatét.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében