Pert nyertek az amerikai szabadúszó újságírók

Precedens értékű döntést hozott az amerikai Legfelsőbb Bíróság, amikor kimondta, hogy a szabadúszó újságírók cikkeit nem lehet előzetes engedélyük nélkül közzétenni az interneten. A papírújságok ugyanis online változatukban is közölték a külsősök cikkeit, anélkül, hogy arra engedélyt kértek volna. A szerzők győzelmüket ünneplik, az újságok kiadói szerint azonban a döntés hátrányos helyzetbe hozza a jövő történészeit, akik hiába keresik az online archívumokból törölt cikkeket.

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint az újságok kiadói megsértették a szabadúszó újságírók szerzői jogait, amikor engedélyük nélkül közölték cikkeiket online arcívumaikban. A pert 1993-ban indította hat szabadúszó újságíró, élükön a New York-i székhelyű Nemzeti Írószövetség vezetője, Jonathan Tasini, öt nagy médiavállalat ellen.

A beperelt kiadók, így a New York Times, a Newsday, a Time újságok, a Lexis/Nexis online adatbázis és a University Microfilms International tulajdonosai azzal érveltek, hogy a kérdéses újságok internetes változatai a papírújság “átdolgozását” jelentették, és ezért nem volt szükség a szerzők engedélyére az online adatbázisba történő felvételhez. A szövetségi szerzői jogi törvény ugyanis megengedi a kiadók számára, hogy az eredeti lap cikkeit az átdolgozott változatban is közölje.

A Legfelsőbb Bíróság tagja, Ruth Ginsburg bírónő szerint azonban a hatalmas adatbázis “pont annyira jelenti az egyes lapszámok átdolgozását, mint egy 400 oldalas regényben idézett szonett a vers átdolgozását”. Vagyis semennyire. A kilenctagú testületből két bíró nem értett egyet a többiek álláspontjával.

További részletek az Index cikkében