Az Alkotmánybíróság többek – között a fővárosi közigazgatási hivatal kezdeményezésére – megsemmisítette a XIII. kerület tavaly novemberi rendeletét, amely lehetővé tette volna 30 méternél magasabb toronyház felépítését a Róbert Károly körút és a Váci út sarkán.Erről szerdán tájékoztatta az MTI-t a közigazgatási hivatal közleményben.

A taláros testület az alkotmány és az építési törvény megsértése, illetve amiatt semmisítette meg az egész kerületi rendeletet, mert a helyi szabályozás ellentétes volt a budapesti szintű rendelettel. A közigazgatási hivatal kezdeményezésére az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a ferencvárosi önkormányzat ebtartási rendeletének néhány szakaszát is, mivel ellentétesek az állategészségügyi szabályzatról szóló miniszteri rendelettel.

A közlemény arra nem tér ki, hogy e két döntését mikor hozta meg az Alkotmánybíróság.A közigazgatási hivatal tudatja azt is, hogy kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a zuglói önkormányzat helyi népszavazásról szóló rendeletének megváltoztatását.

A hivatal a választási törvénnyel ellentétesnek tartja ugyanis azt a kerületi szabályozást, hogy csak akkor lehet egy adott népszavazási vagy népi kezdeményezési aláírásgyűjtő ívet hitelesíteni, ha a kérdés megfogalmazásába beleszólhat a képviselőtestület, illetve a választási bizottság.

A közigazgatási hivatal ezt törvénysértőnek tartja, mert így a zuglói képviselőtestület lehetőséget biztosított magának, hogy adott esetben a kérdés átfogalmazásával eltéríthesse a kezdeményezőket eredeti szándékától.

Zuglóban jelenleg már több mint 2.300-an írták alá a Fidesz kezdeményezte népi kezdeményezési aláírásgyűjtő ívet, amellyel szeretnék megváltoztatni a Paskál-fürdő melletti telek eladásáról szóló kerületi döntést.