November 7-re tűzte ki a bíróság annak a jogvitának a következő tárgyalási fordulóját, amelyben a Magyar Szocialista Párt (MSZP) perli ingatlanhasználati ügyben a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI).

Répászky Miklós, az MSZP jogi képviselője szerdán, az első tárgyaláson a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt elmondta: egyebek között azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg az MSZP által – a pártok ingatlanhasználatával kapcsolatban tavaly elfogadott jogszabályok kapcsán – bejelentett 29 ingatlan használati jogának létrejöttét és rendelje el a használati jog bejegyzését.A KVI, amely nem hajlandó szerződést kötni minden, az MSZP által igényelt irodára, a kereset elutasítását kéri.

Kocsis Tamás, a vagyoni igazgatóság jogi képviselője részéről elhangzott, hogy a KVI is pert indított az MSZP ellen, amelyben többek között azt kéri: a bíróság – miután a párt határidőre nem jelentett be 14, szerintük a törvény hatálya alá tartozó ingatlant, illetve 3 átadása és átvétele nem történt meg – kötelezze az MSZP-t arra, hogy jelölje ki az általa már nem jogszerűen használt ingatlankört, tehát azokat az irodákat, amelyeket büntetésként visszaad.

A KVI szerint az MSZP-nek 4550 négyzetméternyi irodát kellene visszaadnia, tehát összesen 450 négyzetmétert tarthatna meg ingyenes használatban a volt állami ingatlanok közül. A törvény a parlamenti pártoknak országosan összesen 5000 négyzetméter és legfeljebb 30 ingatlan használatát engedélyezi.

Az államot képviselő KVI emellett kártérítés címén 52,6 millió forint használati díjat követel a szocialistáktól.

Elképzelhető, hogy a két pert egyesítik, legalábbis a KVI képviselőjének erre vonatkozó kezdeményezését az MSZP ügyvédje nem ellenezte.

Az MSZP jogi álláspontja szerint a vitatott – csak a KVI jelzésére, utólag bejelentett – 14 ingatlant nem is kellett volna feltüntetnie a listán, azok nem tartoznak a törvény hatálya alá, hiszen már nem voltak a párt használatában.

Vita van további 3 ingatlan kapcsán is.

A KVI nem vett át az MSZP-től egy fővárosi, X. kerületi irodát annak műszaki állapota miatt, egy békéscsabait, mivel abban egy nyugdíjas egyesület működik szívességi használati alapon, illetve nem tartja jogosnak a párt fehérgyarmati ingatlanigényét, mivel azt az MSZP pótlólagosan jelezte felé, amire a törvény szerint nem volt lehetősége.

Kocsis Tamás hangsúlyozta, hogy a törvény alapján a rendeltetés szerinti használatra alkalmas állapotban kell átadni az államnak a párt által használni már nem kívánt ingatlanokat.

Közölte továbbá, hogy a vonatkozó törvény jogvesztő határidőt állapít meg a bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban.

A KVI jogi képviselője a bíró kérdésére válaszolva olyan személyes álláspontot képviselt, hogy ha az MSZP visszaadja a 4550 négyzetméternyi irodát, kiegészítő igényt jelenthet be a kvóta mértékéig, amit a KVI által összeállítandó ingatlanjegyzékből elégítenek ki.