November 28-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon a Fővárosi Főügyészségnek az Agrárinnovációs Kht., az FTC és az Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) ellen indított polgári pere, miután a szerdai tárgyalást elnapolták.

A döntést többek között az indokolta, hogy a harmadrendű alperes, AMC képviselője nem kapta meg a főügyészségi kereset kiegészítését, így határidőt kért nyilatkozatának megtételére.

A jogvita az “Életmód-nap” lebonyolításáról szóló szerződésből kerekedett. Az Agrárinnovációs Kht. tavaly állapodott meg az FTC-vel a május 2-i esemény propagálásáról, és megrendezéséről. A rendezvény elmaradt, annak lebonyolítását 2001. január 19-én átvállalta az AMC. Az “Életmód-napot” azonban máig nem tartották meg.

A tárgyaláson a felperes főügyészség képviselője a tavaly május 2-i rendezvényre vonatkozó megállapodás semmissé nyilvánítását indítványozta. Az ügyész egy újabb, a szóban forgó szerződéshez hasonló szerződést nyújtott át a bírónak, amelyben azonos célról, értékről és időszakról állapodtak meg a felek.

A felperes feltételezése szerint a megtámadott megállapodás nem csupán a közbeszerzési törvénybe ütközik, hanem színlelt szerződésről van szó. Ennek alapján felmerül, hogy a felek egyáltalán meg akarták-e szervezni az “Életmód-napot”.

Az Agrárinnovációs Kht. és az FTC képviselői ellenkérelmükben az ügyészségi kereset elutasítását kérték. Álláspontjuk szerint a közbeszerzési törvény megsértéséből nem következik feltétlenül a szerződés semmissége. A tárgyaláson felhozott újabb szerződésről nem tudtak nyilatkozni, ám azt elmondták, hogy az FTC-stadionban az első megállapodásban lekötötteken kívül további, bérbeadható reklámfelületek is rendelkezésre álltak.

Valóban készültek a rendezvény megszervezésére, ezt bizonyítja a helyszínre kötött biztosítás, és a lejátszandó zeneszámokra vonatkozó szerződések is – érvelt az FTC képviselője. Hozzátette: teljesítették a bérleti szerződésben foglaltakat, hiszen biztosították a reklámfelületeket.

A bíró döntése értelmében a következő tárgyalási fordulóig a felperesnek bizonyítania kell a közbeszerzési jogszabály megkerülését, és a szerződés színleltségét is. A bíró felhívta az AMC képviselőjének figyelmét, hogy ellenkérelmüket 30 napon belül küldjék el a bíróságnak.