A pozsonyi kormány kedden felhatalmazta Jaroslav Chlebo külügyi államtitkárt, a magyar-szlovák alapszerződés végrehajtását felügyelő vegyes bizottság szlovák társelnökét, hogy kezdeményezzen a státustörvényről konzultációt magyar partnerével, Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium politikai államtitkárával, a vegyes bizottság magyar társelnökével. Magyar részről adott a készség Szlovákiával és bármely szomszédos országgal a konzultációra a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvénnyel kapcsolatban – közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő.
Megfigyelők szerint figyelmet érdemel az a körülmény, hogy Chlebo nem a szlovák külügyminisztériumtól, hanem közvetlenül a kormánytól kapott megbízást a feladatra, ami azt jelenti, hogy a státustörvény vonatkozásában a szlovák kormány megtette az első hivatalos lépését.
Chlebo a találkozó időpontjáról és helyszínéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.
Az MTI pozsonyi tudósítójának nem hivatalos forrásból származó értesülése szerint az egyeztetés akár már ezen a héten időszerűvé válhat, és a helyszín Komárom vagy a szlovákiai Révkomárom lehet.
– Magyar részről adott a készség Szlovákiával és bármely szomszédos országgal a konzultációra a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvénnyel kapcsolatban – közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő kedden az MTI érdeklődésére.
Horváth Gábor emlékeztetett arra, hogy Németh Zsolt és Jaroslav Chlebo június közepi budapesti megbeszélésén a szlovák fél jelezte, hogy a törvény elfogadása után közli majd konzultációs igényét. – Biztos vagyok abban, hogy az erre vonatkozó szlovák kérést hamarosan hivatalosan is megkapjuk – fogalmazott a külügyi szóvivő.
Tájékoztatása szerint diplomáciai úton egyeztetni fogják a konzultáció időpontját és a részleteket. Kitért arra, hogy a két fél között már történt elvi megállapodás a helyszínre vonatkozóan, eszerint a konzultációra Révkomáromban kerülne sor.
– A magyar fél üdvözli a szlovák megközelítést, hiszen Németh Zsolt és Jaroslav Chlebo arról is megállapodtak, hogy a törvénnyel kapcsolatos kérdéseket diplomáciai úton, konzultációk keretében, nem pedig a sajtóban közvetített nyilatkozatok útján fogják kezelni. Ez híven tükrözi a magyar-szlovák kapcsolatok pozitív légkörét – szögezte le Horváth Gábor.
Esti jelentés szerint kedden Pozsonyban a Magyar Koalíció Pártja országos tanácsának rendkívüli értekezletén a párt vezető testülete azt ajánlotta az MKP frakcióját alkotó tizenöt képviselőnek, hogy szerdán, a közigazgatási reform sorsát meghatározó szavazáson mindnyájan “a saját belátásuk szerint, a szlovákiai magyarok érdekeit legjobban szolgáló szempontoknak megfelelően szavazzanak”. Erről az este véget ért ülés után Bugár Béla, az MKP elnöke, a szlovák parlament alelnöke tájékoztatta az MTI-t.
Mint elmondta, az országos tanács nehezményezi, hogy a kormánykoalíción belül sem született egyezség a közigazgatási reform témakörében a területi adminisztratív felosztásról, a létrehozandó megyék és a megyei közgyűlések számáról.
– Sajnálatosnak tartom, hogy a kormánykoalíció az alkotmány után legfontosabb törvénynek számító jogszabály ügyében nem tudott megegyezni. Ez is azt mutatja, hogy mindenki az ország érdekei fölé helyezte a saját személyi és pártérdekeit – mondta Bugár.