A gyanúsítottakat eddig nem függesztették fel, csupán áthelyezték egy másik rendőrkapitányságra.

Többrendbeli kényszervallatás bűntette és többrendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a győri ügyészség a volt kapuvári rendőrkapitány és a beledi rendőrőrs parancsnoka, valamint két zászlós ellen. Hegymegi Edit százados őrsparancsnok, Kovács Géza alezredes kapuvári rendőrkapitány, továbbá Kápolnási Ottó és Nagy Roland zászlósok a kisfaludi általános iskolában és a település vegyesboltjában történt betörés ügyében nyomoztak ez év január közepén. A betörésekkel és a lopásokkal egy sorkatonát, továbbá négy fiatalkorú és egy gyerekkorú személyt gyanúsítottak.

A sorkatonát az őrsparancsnok asszony és a rendőrkapitány szombathelyi szolgálati helyén kereste fel. A főügyész tájékoztatása szerint a rendőri vezetők a fiatalembert fenyegetések közepette kihallgatták és Hegymegi Edit százados olyan jegyzőkönyvet vett fel, amelyben a gyanúsított “vallomását” a kapuvári rendőrkapitány diktálta. A megfélemlített katona a vallomást elolvasás nélkül aláírta.

A közeli szakmunkásképzőből vitték a beledi rendőrőrsre a betöréses lopási ügyek további két fiatalkorú gyanúsítottját. Egyiküket a zászlósok nyolcszor-tízszer pofonnal akarták mielőbbi beismerő vallomásra bírni. A másik szakmunkástanulót Kápolnási Ottó zászlós irodájában “falhoz vágta”, majd minekután a diák tagadott, az időközben megjelent kapuvári rendőrkapitány tenyérrel kétszer pofonvágta, azonban ezzel sem tudta beismerő vallomásra bírni.

A legfiatalabb gyanúsítottat az általános iskolából, osztálytársai közül emelték ki. A beledi rendőrőrsön arra kényszerítették, hogy két órán át a mosdó mellett álljon, és két tarkón vágással ösztökélték, hogy tegyen beismerő vallomást; ezt a tortúrákkal a rendőrök el is érték, sőt a fiú társait is megnevezte. Az ismertetés szerint hasonló fenyegetésekkel beismerő vallomást csikart ki a rendőrőrs parancsnoknője két másik fiatalkorú fiúból.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták: időközben előkerültek a kisfaludi betöréses lopások valódi tettesei, akik az iskolából mintegy 260 ezer forint értékű műszaki cikket és készpénzt, a vegyesboltból 110 ezer forint értékű csokoládét, dohányt és egyéb árut tulajdonítottak el. A rendőrség az ellopott tárgyak jórészét is megtalálta.

A kényszervallatás öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A könnyű testi sértés vétségét két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk.

Az érintett négy rendőrt egy hónappal ezelőtt más beosztásba vezényelte korábbi szolgálati helyükről Szabadfi Árpád ezredes, Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitány. A volt kapuvári kapitány jelenleg a Győr megyei rendőr-főkapitányságon, a másik három rendőr a győri kapitányságon teljesít szolgálatot.