A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte úgy látja, hogy Slobodan Milosevic volt elnök ellen népirtás vádját fogja emelni Bosznia-Hercegovina és Horvátország ügyében, de a folyamatban levő nyomozások eredményeként ez lehet a vád Koszovó ügyében is.

A belga Le Soirnak nyilatkozva a főügyész asszony elmondta, hogy a Belgrádban nemrég feltárt tömegsírok még nincsenek felderítve, s így nem kerültek be a vádiratba sem. A nyomozóknak azt az utasítást adta, hogy legkésőbb október 1-re készítsék el a vádiratot a Horvátországban és Boszniában elkövetett háborús bűnök ügyében, amelyeket Milosevic számlájára írnak.

Egyébként a volt államfőt egyetlen perben fogják felelősségre vonni mindhárom hadszíntéren történt jogtiprások miatt. A főügyész asszony elmondta, hogy Milosevic felesége természetesen meglátogathatja a férjét a börtönben, “ha nem avatkozik bele a folyamatban levő vizsgálatba. Azt viszont ne várják tőlem, hogy megmondjam, van-e ellene titkosított vádiratunk.”Biljana Plavsic, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke, aki önként adta fel magát a hágai nemzetközi törvényszéknek Del Ponte szerint válaszol kérdéseikre és feltáró vallomást tesz. A kihallgatás végén megtörténhet, hogy szabadlábra helyezik, ha jó kilátás van arra, hogy rendelkezésre áll később is a tárgyalásokon.

Del Ponte egyébként arra sürgette a boszniai szerb hatóságokat, hogy végre ők is működjenek együtt a törvényszékkel és szolgáltassák ki a körözött Radovan Karadzicot és Ratko Mladic tábornokot, a szerb hadsereg volt főparancsnokát. A koszovói albán felszabadítási szervezet, az egykori UCK háborús bűncselekményei ügyében hónapok óta tart a nyomozás. Del Ponte ezúttal sem rejtette véka alá, hogy elégedetlen a NATO-val, amiért nem tartóztatnak le újabb háborús bűnösöket a koszovói és boszniai békefenntartó erők, a KFOR és sz SFOR katonái. A NATO-ban viszont az illetékesek váltig azt hangoztatják, hogy fogalmuk sincs Karadzic és Mladic hollétéről és a letartóztatásokhoz nagy, gondos előkészület kell, a NATO nem tétlenkedik.