Egy külföldi ügyvédekből álló csoport e héten Hágába utazik, hogy megpróbálja tanácsokkal ellátni a Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel gyanúsított Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt. Christopher Black kanadai ügyvéd, mielőtt felszállt volna az Európába tartó repülőgépre, elmondta: Milosevic kérte meg őket arra, hogy utazzanak Hágába, és tekintsék át vele a kialakult helyzetet.

Közlése szerint a volt államfő feleségén és a “szerb népen” keresztül lépett kapcsolatba az ügyvédekkel, és a tervezett találkozó néhány napon belül létrejöhet.

Black jelenleg egy olyan ruandai tábornok jogi védelmét látja el, akit az ENSZ Tanzániában székelő nemzetközi bírósága népirtással vádol. Õ vezeti azt a nemrégiben megalakult csoportot, amely Nemzetközi Bizottság Slobodan Milosevic Védelmére névvel mintegy 200 ügyvédet, írót és értelmiségit tömörít. E csoport álláspontja szerint Milosevicet politikai okokból börtönözték be, a volt elnök nem bűnös az ellene felhozott vádakban, és a hágai eljárás valójában nem más, mint a NATO Jugoszlávia ellen intézett 1999-es légi hadjáratának igazolását szolgáló propagandafogás.

A volt jugoszláv elnök a hágai Nemzetközi Törvényszéken kedden tartott első meghallgatáson kijelentette, hogy a bíróságot a NATO-ban lévő ellenségei törvénytelen eszközének tekinti. A kihívó magatartást tanúsító Milosevic nem válaszolt arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát, nem volt hajlandó megnevezni ügyvédjét, sem pedig meghallgatni a vádiratot.

Christopher Black mindazonáltal úgy gondolja, hogy Milosevic megváltoztathatja véleményét. Mint mondta, már találkozott a volt elnökkel, mégpedig Belgrádban és röviddel azután, hogy korrupciós vádakkal júniusban letartóztatták Milosevicet.

A kanadai ügyvéd jelezte, hogy társaival a Milosevic védelmére alakult bizottság nevében utaznak Hágába, ahol megtekintik a Nemzetközi Törvényszék börtönét, ellenőrizendő a fogva tartás körülményeit. Emellett megbeszélést folytatnak Miloseviccsel minden olyan témáról, amelyről a volt elnök tájékozódni kíván. Black elképzelhetőnek nevezte, hogy a volt elnök meg akarja vitatni velük stratégiáját.

Black közölte azt is a Reutersszal, hogy Hágában csatlakozik hozzá Ramsey Clark volt amerikai igazságügyi miniszter, polgári jogi kérdésekre szakosodott ügyvéd, illetve más európai és kanadai szakértők. (Clark azon ritka nyugati személyiségek egyike volt, aki ellenezte a koszovói válság nyomán indított NATO-csapásokat Jugoszláviára, sőt személyesen is ellátogatott a nemzetközi közösség által akkoriban elszigetelt országba.)