Három év közmunkára és pszichiátriai kezelésre ítélte pénteken egy walesi bíróság azt a fiatalembert, aki több mint két éve feltörte számos nemzetközi kiskereskedelmi hálózat internetes rendszerét, számítógépére letöltötte ügyfeleik hitelkártya adatait, majd saját honlapján közzétette azokat.

19 éves Raphael Gray ügyvédei a bírósági tárgyalás során bizonyították, hogy a számítógépes tanulmányokat folytató fiatalembert beteges mértékben hatalmába kerítette igazának bizonyítása, hogy az elektronikus kereskedést folytató vállalatok nem törődnek kellően az adatvédelemmel, elvileg védett számítógépes rendszereik “nyitott kapuk” mindenki számára.

Gray a tárgyaláson elismerte, hogy a hálószobájában lévő egyszerű számítógépéről törvénytelenül behatolt az amerikai, kanadai, brit és thaiföldi vállalatok rendszerébe, és eltulajdonította 6500 ügyfél, köztük Bill Gates, a Microsoft elnöke hitelkártya adatait. A magát az elektronikus kereskedés “védőszentjének” kikiáltó ifjonc azzal védekezett, hogy csak az elektronikus kereskedés biztonságának hiányosságaira akarta ráterelni a figyelmet.

Az ügyészség szigorú börtönbüntetést sürgetett a mindenkori hackerek elrettentésére és azért, mert a fiatalember több mint 3 millió dollárnyi anyagi kárt okozott a vállalati rendszerek kényszerű lezárásával és átalakításával, az új hitelkártyák kiadásával.

Gray a tárgyalás után kijelentette, nem bánta meg tettét, csak azt sajnálja, ahogyan cselekedett. – Ismét megtenném, de akkor olyan eszközt választanék, ami biztosítja, hogy törvényesen járjak el – mondta. A világszerte nagy nyilvánosságot kapott ügyben a közvélemény többsége a fiatalember pártjára kelt, a megkérdezettek 56 százaléka úgy vélte, hogy tettét jó ügy érdekében követte el.