A gazdasági miniszter felmentést adott a dohányreklám tilalma alól a Magyarországon megrendezendő világszintű, nemzetközi motorsportrendezvények esetében. A meghatározott feltételrenszer alapján a felmentés egyedül a Forma-1 magyarországi futamára érvényes.

Az Európai Unió már egyszer megpróbált teljes tilalmat bevezetni a dohányreklámra, de az Európai Bíróság megsemmisítette a jogszabályt. A 2001. július 1-jén hatályba lépett reklámtörvény teljes dohányreklám-tilalmat rendel el a rádióra, a televízióra és a sajtótermékekre, fél év múlva pedig a szabadtéri reklámhordozókra is. A törvény azonban felhatalmazza a gazdasági minisztert, hogy világszintű motorsportrendezvényre, kivételes esetben, kérelemre, meghatározott időre felmentést adjon ki. A most kiadott miniszteri rendelet szerint ilyennek minősül az a rendezvény, amelyet a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább két földrészen, és legalább 10 különböző országban megrendeztek, vagy megrendeznek. Ennek a feltételrendszernek gyakorlatilag csak a Forma-1 felel meg. A törvény szerint a felmentés határozott időre adható ki, amely minimum egy, maximum öt év lehet.

Az Európai Unió tavaly irányelvében vezetett volna be teljes körű dohányreklám-tilalmat, melynek végrehajtása során azonban a motorsportok néhány éves haladékot kaptak volna. Ezt azonban az Európai Bíróság annak rossz hivatkozási alapja miatt megsemmisítette. Az unió ennek ellenére szigorítani kívánja a dohányreklámozás feltételeit, ezért május végén az Európai Bizottság újabb javaslattal állt elő.