Stumpf István kancellárminiszter szerint Magyarországnak igen jó esélye van arra, hogy a térség információs középpontjává váljon – írja a Népszabadság.

Stumpf István kancelláriaminiszter kedden, Budapesten az elektronikus kormányzati program bemutatóján bejelentette: a jövőben a polgárok mind több ügyet intézhetnek az interneten keresztül, és könnyebben férhetnek hozzá a közérdekű információkhoz.

A legutóbbi felmérések szerint – írja a Népszabadság – az ország polgárai egy év alatt csaknem 18 millió órát töltenek ügyintézéssel. A leghosszabb várakozási időt a gépjármű-ügyintézések igénylik, az anyakönyvekért és állásinformációkért kell a legtöbbet utazni átlagban. A gyermekgondozási segély igénylése jelenti manapság a legnagyobb terhet a bonyolult elbírálás és ügyintézés miatt. Az építési engedélyek kiadása jelenleg a “lassú és körülményes” ügyek listájának nyertese. Az ügyek mintegy 70 százalékát a lakosok még mindig személyesen intézik, és ehhez telefonon szerzik be az információkat. A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából végzett felmérésből az is kiderül: a megkérdezettek több mint 60 százaléka elvárja, hogy legyen módja elektronikusan intézni ügyeit.

2001-re a kormány 4,9 milliárd, jövőre pedig 7,1 milliárd forintot különített el az új program végrehajtására. Az elektronikus kormányzat működésének kialakításával egyidőben a “hagyományos” ügyintéző szerveket is fejleszteni kívánják, hiszen a lakosság többsége még nem rendelkezik Internet-kapcsolattal. A tervek szerint az év második felében kezd működni a kormányzati portál, amelyen keresztül sorban állás nélkül, a hét minden napján, éjjel-nappal intézhetik ügyeiket mindazok, akik rendelkeznek hozzáféréssel.

Stumpf szerint jövőre már általánossá válhat az elektronikus adóbevallás és digitális úton elérhető lehet a földhivatali nyilvántartás.