Óbuda rendőrkapitánya és a Budapesti Rendőrfőkapitányság közbiztonsági igazgatója is aláírta a megállapodást, amely alapján a meleg szervezetek programjait kitiltanák a szigetről. A BRFK sajtófőnöke szerint szóban nem az hangzott el, amit később írásban rögzítettek.

Az óbudai polgármester és a szervező közötti megállapodás így szól: “A fiatalkorúak védelmében, de a másképpen gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek.”

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület jogásza szerint ezek a sorok súlyosan sértik az alkotmányt. A nyilatkozat aláíróit ennek ellenére jogilag nehéz lenne felelősségre vonni, mivel Magyarországon nincs még diszkriminációs törvény.

Kósáné Kovács Magda, az MSZP képviselője elmondta, hogy az Emberjogi Bizottságnak döntenie kellett arról, hogy javasolja-e a parlamentnek az egyenlő bánásmódról és a megkülönböztetés tilalmáról szóló törvény megtárgyalását. A törvénytervezet azonban nem kapta meg a bizottság többségi támogatását.

A szerződést aláírta Óbuda rendőrkapitánya és a BRFK közbiztonsági igazgatója is. Dénes Balázs jogász szerint az a legszomorúbb a megállapodásban, hogy a demokratikus Magyarország adófizetők pénzéből fenntartott rendőrsége súlyosan jogszabályt sértő és elfogadhatatlan megállapodásba ment bele.

A BRFK sajtófőnöke azt mondta, hogy a BRFK nem érzi magát érintettnek az ügyben. Samu Attila nem minősítette, hogy a rendőrök mégis aláírták a megállapodást.

A szigetet az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) 38 millió forinttal támogatja. Morvai Katalin, az ISM sajtófőnöke az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy a minisztérium a rendezvény szervezői és a polgármester közötti megállapodáshoz nem akar semmit hozzáfűzni.