A brit legfelsőbb bíróság szerint a Demon internetszolgáltató nem vonható felelősségre a felhasználói által közzétett tartalom miatt. A cég szerverén ugyanis titkos adatok jelentek meg James Bulger gyilkosaival kapcsolatban.

1993 februárjában két tízéves fiú kivezette a két esztendős James Bulgert Bootle városka egyik áruházából, agyonverték, majd testét a közelben húzódó vonatsíneken hagyták. A tetteseket – Robert Thompsont és Jon Venablest – királynői szigorítással nyolc év börtönre ítélték. Thompsont és Venablest idén helyezik szabadlábra – a brit belügyminisztérium úgy döntött, hogy a lehetséges bosszú megelőzése életében új néven kezdhetnek új életet, továbbá megtiltották a sajtónak, hogy kilétükkel kapcsolatos adatokat közöljenek.

A Thompson és Venables kilétével kapcsolatos közlési tilalom megsértése miatt a Manchester Evening News egy június 22-i cikke miatt bírósági felelősségrevonásnak nézhet elébe.

Azonos okból citálták bíróság elé az egyik szigetországi internetszolgáltatót, a Demont, mert az egyik szerverén található weboldalon valaki információkat közölt a fiúk várható lakhelyéről.

Elizabeth Butler-Sloss bíró azonban úgy döntött, hogy a hatályos jog alapján a Demon, mint internetszolgáltató ezúttal sem vonható felelősségre a felhasználói által közzétett tartalom miatt. Hiszen a telefonszolgáltatót sem lehetne bíróság elé vinni, ha az emberek telefonon terjesztik a titkos koordinátákat.

Az eset egyetlen különös részlete, hogy a Demonra nem először próbálják ráhúzni az adatrendőrségi uniformist. A társaság tavaly peren kívüli megegyezéssel zárt egy vitás ügyet, és félmillió fontot fizetett a felperesnek kártérítés gyanánt. Akkor egy londoni fizikaprofesszor perelte be a céget, mivel a professzor e-mail címével visszaélve gyalázták a thai nőket egy hírcsoportban.