A pénzügyi törvények módosításáról szóló törvénycsomag részeként augusztus 17-től módosulnak a reprezentációval kapcsolatos adózási szabályok. A jövőben a reprezentáció utáni adóból legfeljebb az éves bevétel 0,5 százalékának 44 százalékát kell megfizetni.

A 44 százalékos adót az egyéni vállalkozóknak február 15-ig, egyéb szervezeteknek pedig a bevétel kiszámításának hónapját követő hó 12-ig kell megfizetniük.

Augusztus 17-én lép hatályba, de január 1-jéig visszamenőleges hatállyal alkalmazhatóak a reprezentációval összefüggő adózási szabályok, amelyeket a pénzügyi törvények módosításáról szóló törvénycsomag tartalmaz – tájékoztatott közleményében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A változás szerint nem kell megfizetni a reprezentáció után számított adóból azt a részt, amely nem több mint az éves árbevétel 0,5 százalékának, de maximum 2,5 millió forintnak a 44 százaléka.

A 10 ezer forint alatti üzleti ajándékok esetén, ezek együttes értéke utáni adóból nem kell megfizetni a kifizető tevékenységében személyesen közreműködő tagok számára számított fejenkénti 1500 forintos érték 44 százalékát. Egyéni vállalkozó estében a vállalkozót is figyelembe kell venni a létszám meghatározásakor.

A non-profit szervezetek esetében, a reprezentáció és a 10 ezer forint egyedi érték alatti üzleti ajándékok együttes értéke után számított 44 százalékos adóból nem kell megfizetni a tevékenység érdekében felmerült összes ráfordítás 10 százalékának a 44 százalékát, ami nem lehet több mint az éves árbevétel 10 százalékának a 44 százaléka.

Az adóköteles reprezentációs és üzleti ajándék után további közteherként változatlanul is csak a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kell megfizetni, vagyis az tb- és munkaadói járulék mentes.

A fenti szabályok alapján megállapított 44 százalékos adót egyéni vállalkozóknak február 15-ig kell bevallani, illetve megfizetni.

Egyéb szervezeteknek az éves összes bevétel megállapításának hónapját követő hó 12-ig kell az adót megfizetni, és az elszámolási módtól függően azt a havi, negyedéves, vagy az éves bevallásban szerepeltetni.