Adrian Nastase román miniszterelnök szerint a magyar státustörvény olyan új koncepciót vezet be a nemzeti kisebbségek védelméről szóló európai elvárásokba, amely megváltoztatja az Európai Bizottság vonatkozó keretegyezményének alapját jelentő filozófiát – hangsúlyozta az a sajtóközlemény, amelyet a román miniszterelnök hivatal küldött az MTI-nek Adrian Nastase kormányfő és Martonyi János magyar külügyminiszter találkozójáról.

A közlemény szerint a találkozón megerősítést nyert az a szándék, hogy továbbra is fejleszteni kívánják a két ország partnerségi viszonyát, beleérte a magas szintű politikai párbeszédet. Románia érdekelt abban, hogy az 1996-ban kötött politikai alapszerződés szellemében valósítsa meg kapcsolatát Magyarországgal.

Ebben az összefüggésben megerősítést nyert az a szándék is, hogy a lehető legjobb feltételek között készítsék elő a kormányközi vegyes bizottság szeptemberi ülését. A találkozón kifejezésre jutott az a meggyőződés, hogy Románia és Magyarország között jó lehetőség van az együttműködésre, a kétoldalú kapcsolatok építésére, s a két ország elkötelezett partnerségi viszonya a térségbeli biztonság és stabilitás egyik oszlopát jelenti.

A Magyarországgal szomszédos államokban élő magyarokról szóló státustörvénnyel kapcsolatban Adrian Nastese kijelentette: a román aggodalmak azokkal az előírásokkal kapcsolatosak, amelyek területen kívüli, Romániában történő végrehajtását feltételezik olyan eljárásokkal és olyan területeken, amelyek túllépnek az európai normák és elvek, valamint az alapszerződés keretein.

A román miniszterelnök szerint a törvény olyan előírásokat tartalmaz, amelyek nem időszerűek a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok jogainak tiszteletben tartását illetően, ellentétben állnak a mai román társadalom valóságával és összetartó erejével.Adrian Nastase szerint a magyar státustörvény olyan új koncepciót vezet be a nemzeti kisebbségek védelméről szóló európai elvárásokba, amely megváltoztatja az Európai Bizottság vonatkozó keretegyezményének alapját jelentő filozófiát. Erről kiváló jogászok készítik majd el a Velencei Bizottság keretében kompetens véleményezésüket.

Amennyiben a Velencei Bizottság úgy ítéli meg, hogy elérkezett az ideje új elvárások bevezetésének ezen a területen, természetes, hogy azok az Európai Tanács teljes illetékességi területén és nem csak annak egy részén kerüljenek alkalmazásra – hangsúlyozta a román sajtónyilatkozat.