A Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) fontosnak tartja, hogy egyetlen csecsemőgyilkosság se forduljon elő Magyarországon, ezért előkészíti az anonim szülés intézményének bevezetéséhez szükséges jogszabályi változtatásokat – tudatta a tárca sajtóirodája az MTI-vel közleményben hétfőn. Az anonim szülés intézményével jogi lehetőség teremtődne arra, hogy a gyermeket világra hozó anya névtelen maradjon.

A minisztérium tájékoztatása szerint a jogszabály-módosító munka a szakmai előkészítés szakaszában van, és várhatóan ősszel megszületnek az előterjesztéséhez szükséges politikai döntések is.

A közlemény tartalmazza: az anonim szülés intézményének megteremtése azért fontos feladat, mert egyes anyák nehéz helyzetükben igyekeznek eltitkolni terhességüket, és gyermeküktől akár törvénytelen úton is megszabadulnának.

A szándékok szerint a jelenleg érvényes szabályokon – több minisztériummal együttműködve – a tárca akként módosítaná, hogy jogi biztonságot kapjanak azok az anyák, akik problémáik ellenére gyermekük életének megtartását részesítik előnyben akkor is, ha hosszú távon lemondanak neveléséről.