A szoftvercég múlt hét végén beadott beadványában felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy kezdjenek új tárgyalássorozatot a megegyezés lehetőségeiről. A Microsoft szóvivője egyelőre semmilyen részletet sem hajlandó közölni a kérdéskör vonatkozásairól, és a minisztérium képviselőjét sem sikerült elérni.

A hírek szerint a beadványt röviddel a hardverforgalmazókat érintő korlátozások feloldása előtt juttatta el a cég a kormányhivatalba. A Microsoft egyébként elismerte, hogy az Internet Explorer “kivonásának” lehetőségét a Windowsból a fellebbviteli bírósági határozat hatására tették lehetővé.

Az elemzők szerint jelenleg mindkét félnek három lehetősége van: megegyezés; az esetet a Legfelsőbb Bíróság elé vinni; illetve eleget tehetnek az alsóbb szintű bírói tanács előtti újratárgyalási utasításnak. A Microsoftnak annyival nehezebb a helyzete, hogy a megegyezéshez az ellene 18 államban folyó perekben is dűlőre kellene jutnia.
A szakértők szerint legkívánatosabb mindenképpen a megegyezés lenne, és erre a mostani republikánus kormányzat alatt a cégnek meg is van minden esélye. Jelenleg minden érdekelt komoly erőfeszítéseket tesz az alternatívák kidolgozása érdekében.