Mádl Ferenc köztársasági elnök Berki Ádám ügyvédet jelölte adatvédelmi biztosnak

Az Országgyűlés június 19-én választott ombudsmanokat, ekkor azonban az adatvédelmi biztosi posztra jelölt Maczonkai Mihály nem kapta meg a szükséges számú igen szavazatot, a képviselők kétharmadának támogatását.

Mádl Ferenc korábban jelezte: a törvény előírja, hogy ha nem sikerül az első választás, 30 napon belül új személyi javaslatot kell tennie, de arról nem rendelkezik a jogszabály, hogy a parlamentnek mikor kell szavaznia.

PÁRTVÉLEMÉNYEK AZ ADATVÉDELMI BIZTOS JELÖLÉSÉRÕL

A Fidesz, az FKGP és a MIÉP parlamenti képviselőcsoportja támogatja Berki Ádámot, a köztársasági elnök jelöltjét az adatvédelmi biztosi posztra, míg az MDF, az SZDSZ és az MSZP egyelőre nem alakította ki álláspontját – derült ki az MTI körkérdésére szerdán adott válaszokból.

A Fidesz frakcióigazgatója, Mátrai Márta az MTI érdeklődésére közölte: a képviselőcsoport támogatja Berki Ádám ügyvéd jelölését az adatvédelmi biztosi posztra.

Vastagh Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: nem ismerik Berki Ádám munkásságát, így egyelőre azt sem tudják megítélni, hogy a jelölt szakmai felkészültsége alapján megfelel-e a törvényi követelményeknek.

A szocialista politikus szavai szerint szerencsésebb lett volna, ha az államfő – az eredményes választás érdekében – a jelölt megnevezése előtt konzultált volna a parlamenti frakciókkal.

  • Az FKGP parlamenti képviselőcsoportjának reform polgári platformhoz tartozó tagjai támogatni fogják Berki Ádám országgyűlési adatvédelmi biztossá történő megválasztását, és remélem, így tesz a frakció többi tagja is – közölte az MTI-vel Bánk Attila országgyűlési képviselő.

    Az SZDSZ országgyűlési képviselője, Hack Péter szerint a frakció csak akkor tud dönteni Berki Ádám ombudsmanná választásának támogatásáról, ha bebizonyosodik, hogy a jelölt rendelkezik megfelelő adatvédelmi ismeretekkel, illetve ha kiderül, hogy politikailag nem elkötelezett.

  • Az SZDSZ nem ismeri az államfő adatvédelmi ombudsman-jelöltjét, de reméli, a képviselőknek elküldött életrajzból kiderül, hogy Berki Ádám megfelel a törvényi feltételeknek, amelyeknek az előző jelölt nem felet meg – nyilatkozta Hack Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő.

Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője elmondta: az MDF-frakció egyelőre nem alakította ki álláspontját az ombudsman-jelölt támogatását illetően.

  • A MIÉP a legteljesebb támogatásáról biztosítja a köztársasági elnök jelöltjét az adatvédelmi biztosi posztra – jelentette ki Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke és frakcióvezetője.