A Jacques Chirac francia elnök és környezete közpénzekből finanszírozott magánútjai ügyében vizsgálatot folytató bírák kedden késő este határozatot hoztak nyilvánosságra, mely szerint “nem illetékesek” a köztársasági elnök tanúként való kihallgatásában.

A 18 oldalas határozat részleteit egyelőre nem tették közzé. Jean-Pierre Dintilhac párizsi ügyész, aki július 10-én elindította az eljárást az államfő kihallgatására, máris bejelentette fellebbezési szándékát a főváros fellebbviteli bíróságánál. Ennek pontos dátumát még nem közölte.

“Visszakoznak a bírák. Egyelőre az alkotmánypártiak győzelmeskedtek” – írta az eset kapcsán szerdai számában a Libération, emlékeztetve arra, hogy Jacques Chirac július 14-i hagyományos ünnepi interjújában hosszasan ecsetelte alkotmányos jogait, valamint azt, hogy mit szabad egy bíróságnak az elnökkel kapcsolatban tennie, és mit nem. “Ezt aztán a bírák szó szerint vették és mindjárt írásba is adták” – ironizál a lap.

A határozatot megelőzően kedden este még kihallgatták Jean-Claude Laumond-t, Chirac egykori sofőrjét, aki, akárcsak a múlt héten az AFP-nek adott interjúban, tagadta, hogy tudta volna, mit tartalmaznak az akkori párizsi főpolgármester állandó utazásszervezőjének küldött borítékok.