A Gazdasági Minisztérium kiadta azt a határozatot, amely a reklámtörvény és a vonatkozó rendelet szerint felmentést ad a dohányreklám tilalma alól a Forma-1 verseny időtartamára a Hungaroring helyszínén.

A határozatot szerdán írták alá a Gazdasági Minisztériumban.

A felmentés a vonatkozó rendelet szerint 2003-ig szól, de a futamok időpontját évente be kell jelenteni.

A dohányreklámok tilalma alóli felmentést kizárólag a Magyar Köztársaság területén megrendezendő világszintű, nemzetközi motorsportrendezvényeknél lehet alkalmazni – fogalmaz a gazdasági miniszter rendelete, amely a gazdasági reklámtevékenységről szóló, módosított 2001. évi I. törvényhez készült.

A július 1-jén hatályba lépett törvény teljes dohányreklám-tilalmat rendel el a rádióra, a televízióra és a sajtótermékekre, fél év múlva pedig a szabadtéri reklámhordozókra is. A törvény azonban felhatalmazza a gazdasági minisztert, hogy világszintű motorsportrendezvényre, különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre, meghatározott időre felmentést adjon ki.

A miniszteri rendelet szerint világszintű, nemzetközi motorsportrendezvénynek minősül az a rendezvény, amelyet a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább két földrészen, és legalább 10 különböző országban megrendeztek, vagy megrendeznek.

A törvény szerint a felmentés csak határozott időre adható ki, amelyet a rendelet állapít meg és minimum 1, maximum 5 év lehet. A felmentést a gazdasági miniszter csak az egészségügyi miniszter véleményének meghallgatásával adhatja ki.

A rendelet kidolgozásánál a Gazdasági Minisztérium figyelembe vette a franciaországi és belgiumi szabályozást.