A kormány minden eszközzel érvényt kíván szerezni a külföldiekkel szemben 1994 óta érvényesülő, a termőföldre vonatkozó tulajdonszerzési tilalomnak – mondta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Tájékoztatása szerint az Igazságügyi Minisztérium a zsebszerződések visszaszorítása érdekében új jogi eszközök bevezetését, a termőföldre vonatkozó speciális szabályok módosításának kidolgozását kínálja fel a kormány számára.

Dávid Ibolya közölte: javaslataik a jelenleg hatályos szabályoknál hatékonyabb jogi eszközöket biztosítanának a tulajdonszerzési tilalmat kijátszó szerződések, illetve a zsebszerződések semmisségének megállapításához.

Az igazságügy-miniszter jelezte, javaslatuk kizárná, hogy a már megkötött vagy megkötendő zsebszerződések valaha is érvényesíthetővé váljanak, és azok alapján a későbbiekben bárki tulajdont szerezhessen.

Beszámolója szerint lehetővé tennék, hogy a már megkötött zsebszerződések érvénytelenségéből eredő jogkövetkezmények levonása, az érvénytelen szerződésből eredő elszámolás során a kiszolgáltatott helyzetben lévő földtulajdonosok képessé váljanak a kapott vételár és kamatai visszafizetésére, az esetleges beruházások megtérítésére.

  • Aki zsebszerződést kötött, az egy polgári jogi jogügylet részese lett, önmagában pusztán ennek büntetőjogi következménye nincsen – hangsúlyozta Dávid Ibolya.

    A KÜLÜGYI SZÓVIVÕ A HELYZETRÕL

  • Nem tartom valószínűnek, hogy az Európai Bizottság bármilyen szempontból helytelenítené a törvénybe ütköző zsebszerződésekkel kapcsolatban a törvényesség helyreállítását, a kialakult jogsértő esetek orvoslását – közölte a külügyi szóvivő csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Horváth Gábor azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Alain Bothorel, a budapesti EU-delegáció vezető diplomatája csütörtökön a Népszavának elmondta: az osztrák állampolgárok magyarországi zsebszerződései kapcsán tett magyar kormányfői kijelentés ronthatja az osztrák-magyar viszonyt, a határ menti kapcsolatokat és “ez nem küld jó jelzést az Európai Bizottság felé”.

A szóvivő hangsúlyozta: Magyarország uniós csatlakozásának, akárcsak az Európai Uniónak, lényegi és központi politikai kritériuma a törvényesség és a jogállamiság, amit a tagjelöltektől igen komolyan elvárnak.

  • A kormány politikájának éppen az a célja, hogy a törvényes szabályozással ellentétes, tehát egyébként is semmisnek tekinthető zsebszerződések okozta helyzetet orvosolja, a törvényesség helyreálljon és ehhez megfelelő segítséget nyújtson – fogalmazott Horváth Gábor.

Mint kifejtette, ennek a törekvésnek minden külföldi állampolgár által kötött zsebszerződésre ki kell terjednie, az nem szűkíthető le csupán egy szomszédos országra.

  • Természetesen nincs szó arról, hogy ez érintené az 1994 előtt kötött szerződéseket, hiszen azok a földvásárlások az akkor érvényes szabályozás alapján jogszerűen köttettek meg – mondta végül a külügyi szóvivő.