A zsebszerződések elleni szigor jegyében összehangolt jogi lépéseket tervez a kormány. Ezekről beszélt tegnap Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, aki leszögezte: egy ilyen szerződésnek önmagában nincs büntetőjogi következménye.

Az a farmer, aki 2001-ben aktívan gazdálkodni kezd Magyarországon, az ország esetleges 2004-es uniós taggá válásától jogosult lesz a földvásárlásra – erősítette meg Jean-Christophe Filori, az EU bővítési biztosa.

Aki zsebszerződést kötött, polgári jogi ügylet részese lett, pusztán ennek nincs büntetőjogi következménye – nyugtatta meg az érintetteket tegnapi sajtótájékoztatóján Dávid Ibolya. Az igazságügy-miniszter a zsebszerződések ügyében a törvényesség helyreállítását célzó, s a tárcának munkát adó törvénycsomag főbb elemeit ismertette. Ezek, értékelése szerint, hatékony jogi eszközöket teremtenek a tulajdonszerzési tilalmat kijátszó színlelt szerződések semmisségének megállapításához. A jogi arzenál várhatóan ősszel kerül a parlament elé. Dávid Ibolya bejelentette: jogsegélyfórumot hoznak létre a minisztérium központi és hat vidéki ügyfélszolgálati iroda bevonásával. A külföldi szerződő partnerével elszámolni kénytelen tulajdonos helyzetét pedig azzal segítenék, hogy végső soron a Nemzeti Földalap (NFA) javára is felajánlható termőföldet piaci értékén vásárolnák meg.

Emlékeztetőül: a kormányfő tájékoztatása szerint csak a nyugati három megyében 60 ezer hektárnyi földet érintettek a zsebszerződések. Arrafelé egy hektár szántó ára 400 ezer forint körül mozog, az országos átlag 150-200 ezer forint. Amennyiben az NFA csak a nyugati megyék “zsebes” földjeit megvenné, úgy 24 milliárd forintot kellene e célra fordítani. Nagy kérdés, hogy miből finanszíroznák az ország más területén felajánlott földeket. A mezőgazdaságilag művelhető terület 6,4 milliárd hektár, ha csak ennek tizedét akarnák tulajdonosaik az állami szervezetnek eladni, úgy 120 milliárd forintba kerülne a felvásárlás.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a zsebszerződés jogi értelemben nem létező kategória…….