A beadvány szerint a zöldszámon érkező bejelentések sértik az adatvédelmi törvényt.

Az RTL-Klub információi szerint az adatvédelmi biztos irodájába olyan beadvány érkezett, amely kifogásolja a földművelésügyi tárca adatgyűjtését a zsebszerződésekről. A beadvány szerint a zöldszámon érkező bejelentések sértik az adatvédelmi törvényt.

A minisztérium közel egy hónapja hirdetett hadjáratot a zsebszerződések ellen. Azóta zöldszámon hívhatja mindenki a tárcát, akinek tudomása van a törvénytelen megállapodásokról. Ezalatt 400 zsebszerződéssel kapcsolatos bejelentés érkezett.

Adatvédelemmel is foglalkozó jogászok azt mondják, hogy a minisztérium jogszerűtlenül működteti a zöldszámot. A személyes adatok védelméről szóló törvény ugyanis azt mondja, hogy ilyen adatot csak az érintett hozzájárulásával vagy törvényi felhatalmazással lehet beszerezni. Ilyen például az a telefonszám, amelyen a rendőrség kér segítséget egy-egy bűnügy felderítéséhez.

Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy az adatvédelmi biztosi irodába érkezett olyan beadvány, ami a zsebszerződésekre vonatkozó adatgyűjtés jogszabályi hátterét firtatja. A minisztérium szóvivőjétől, Imrédy Szabolcstól az híradó azt a tájékoztatást kapta, hogy a tárca a zöld számmal nem sérti meg az adatvédelmi törvényt.