A nemzetközi felháborodástól megrettent Adobe revideálta álláspontját, és a szoftverkalózkodásért letartóztatott orosz hacker szabadlábra helyezését kéri a hatóságoktól.

A huszonhét éves Dimitrij Szkljarov olyan programot írt, amely kikerüli az Adobe elektronikus könyvolvasó szoftverének másolásvédelmét. A fiatal programozót akár ötévi börtönnel és 500 ezer dolláros pénzbüntetéssel is sújthatják a digitális szerzői jogvédelmi törvény megsértése miatt.

A huszonhét éves Dimitrij Szkljarovot egy nappal a DefCon hackerkonferencián tartott előadása után tartóztatta le az FBI, a digitális szerzői jogvédelmi törvény megsértésével vádolva az orosz ElcomSoft vezető programozóját. Szkljarov ugyanis megtalálta az Adobe eBook szoftverének biztonsági hiányosságait, és nemcsak programot írt ennek kiaknázására, hanem egyenesen előadást tartott a dologról a DefCon hackerkonferencián. A hackerek által követendő magatartás – megmutatni egy rendszer biztonsági hiányosságait, hogy alkotói tanuljanak hibáikból – azonban nem talált elismerésre az Adobe és az FBI munkatársainak körében.

Dimitrij letartóztatása óriási felháborodást és tiltakozóhullámot váltott ki a hackerek és programozók világában. Legalább tíz amerikai városban tüntetéseket szerveztek a Szkljarov kiszabadításáért kampányolók, az Adobe San José-i székháza előtt pedig több mint százan tiltakoztak a programozó letartóztatása ellen. A résztvevők “A kódolás nem bűn”, “Szólásszabadság – engedjétek szabadon Dimitrijt!” és “Ne tegyétek illegálissá a titkosítást!” feliratú táblákkal vonultak fel a cég székháza előtt, jelentős médiakísérettel. Az Electronic Frontiers Foundation internetes polgárjogi csoport elvállalta az orosz programozó jogi képviseletét, és tárgyalásokba kezdett az Adobe-val egy esetleges peren kívüli megegyezésről.

A negatív publicitástól megrettent Adobe az EFF-fel folytatott megbeszélés után hétfőn bejelentette, hogy nem kíván pert indítani az orosz programozó ellen. “Támogatjuk a digitális tartalom szerzői jogvédelmének érvényesítését” – áll Colleen Pouliot, a cég jogtanácsosának közleményében – “azonban a jelen ügyben érintett személy elleni eljárás nem szolgálja sem az érintettek, sem az iparág érdekeit.”

A Dimitrij elleni eljárást azonban nem az Adobe, hanem az amerikai állam indította, mivel nem polgári, hanem büntetőeljárásról van szó. Így aztán közel sem biztos, hogy az orosz programozó ellen elejtik a vádat. Robin Gross, az EFF ügyvédje üdvözölte az Adobe döntését, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a nyolc napja előzetes letartóztatásban ülő Szkljarovot sikerül kihozni a börtönből.